Technology

FilaOne Gray: engineering parts uit een desktop 3D printer

Het Amerikaanse Avante Technology heeft een filament ontwikkeld, gevuld met nanotubes: FilaOne Gray. Dat maakt het filament geschikt voor het 3D printen van hoogwaardige functionele delen, zoals het landinggestel van drones, bewegende scharnieren en andere onderdelen die tijdens het gebruik zwaar worden belast.

 

Het Amerikaanse bedrijf zegt met FilaOne Gray de inzetbaarheid van desktop FDM-printers te verbreden. “Door carbon nanotubes op een bijzondere manier toe te passen, vergroot FilaOne Gray de scope van mechanische en chemisch resistente toepassingen voor desktop 3D printers richting de industriële FDM printers”, zegt Robert Zollo, president van Avante Technology. Doordat de carbon nanotubes in het filament zijn verwerkt, heeft het materiaal 50% hogere buigmodulus dan het ABS-achtig materiaal dat in 3D printers wordt gebruikt.

 

Filament van Avante Technology bevat carbon nanotubes

Andere eigenschappen zijn dat het mechanisch sterker is dan ABS, het na het buigen de oorspronkelijke vorm aanneemt zonder crackvorming; het materiaal bestand is tegen de meeste zuren; het is hydrofoob, het printgedrag van het materiaal wordt niet beinvloed door vocht en de geprinte onderdelen zijn waterafstotent. Tot slot is het is veilig in het gebruik. Tijdens het 3D printen van FilaOne Gray komt er geen giftig gas vrij. Robert Zollo ziet de toepassingen vooral in het printen van functionele onderdelen, hetzij voor testdoeleinden, hetzij voor eindtoepassingen. Avante Technolgy wil met het nieuwe filament vooral de toepassingen van desktop 3D printers verbreden door ook met deze machines eindtoepassingen te printen. Vergeleken met nylon, polycarbonaat en PEEK is het filament lichter. Het materiaal kost 199 dollar voor een halve kilo, 229 dollar inclusief een setje printbedsheets om de geprinte onderdelen gemakkelijk te verwijderen.
Meer informatie over Avante Technology kun je hier vinden.
In Europa is PDO Europe de reseller: ekkart.wegleben@pdoeurope.com

 

Back to top button