Magazine

Festo wil groeien met AM business

Precisie aandrijvingen verbeteren het 3D printproces

Festo ziet als leverancier van aandrijf- en automatiseringssystemen ook kansen in de AM-industrie. Florèn van Olden, AM-sales specialist, wijst op de nauwkeurige motion controls die Festo onder andere voor de halfgeleiderindustrie ontwikkelt en produceert.

“Teveel componenten in veel printers komen van de consumentenmarkt. Je ziet dat als je op Formnext in de printers kijkt. Wij hebben veel mogelijkheden om meer betrouwbare repeatable en nauwkeurige machines te maken. Onze producten kunnen daar echt een verschil maken.” Alles wat beweegt in en rond de 3D printer is een toepassing waar Festo zich in de AM-industrie op richt. Met de servomotoren, precisie gantry en een tripod aandrijving denkt Festo FFF-printers nauwkeuriger te maken.

Festo richt zich als automatiseringsspecialist op de industrialisatie van het AM-proces.

Elektrische cilinders, servodrives die bijvoorbeeld gebruikt zijn door Bond 3D en Concr3de en nauwkeurige vlinderkleppen voor poeder- en gasdosering passen dan weer bij de poederbed systemen. Hetzelfde geldt voor de handling van inerte gassen in een AM-systeem. Festo heeft ook daar ervaring mee om zo’n stap gecontroleerd uit te voeren. “Daarmee kan niet alleen inert gas geschakeld worden, maar ook chemicaliën en poeders zoals gebruikt in de verschillende AM-processen”, legt Florèn van Olden uit. Dit zijn componenten die bijvoorbeeld in de voedselindustrie gebruikt worden voor bakkersmeel, in de olie- en gasindustrie voor gas en in de drinkwaterindustrie voor water. De VZQA pinch valve is zo’n product dat zowel gassen als poeders kan schakelen zonder in verder contact te komen met hoog mechanische schakeldelen of smeringen. Een van de Festo-klanten uit de AM-industrie is DMG Mori, dat in de metaalprinters een compleet systeem van Festo gebruikt voor het handlen van inerte gasstromen.

Lees hier het artikel over waarom Festo inmiddels 40.000 onderdelen per jaar 3D print

Dit bestaat uit een montageplaat met de ventielterminal VTUG inclusief Ether-CAT busaansluiting, het ventiel VZQA, de onderhoudseenheid MS4 en de proportionele drukregelaar VEAB. De ventielterminal VTUG is de pneumatisch en besturingstechnisch geschikte ventielterminal. Het VZQA-ventiel regelt nauwkeurig het inerte gas argon en de afvoer van het gasmengsel tijdens het doorspoelen. Het systeem werkt dusdanig nauwkeurig dat het de druk en zuurstofgehalte in de bouwkamer binnen zeer enge grenzen houdt, precies wat nodig is in het AM-systeem. Festo heeft daarnaast een rol gespeeld bij de ontwikkeling en engineering van automatiseringssystemen in de 3D metaalprinter. Met name gaat het hier om simulatietools van Festo. Met deze oplossingen wil Festo printerfabrikanten ondersteunen om het AM-proces betrouwbaarder te maken. Florèn van Olden: “Want als onze klanten groeien, dan groeien wij mee. Dat is de beste manier van groeien.”

Back to top button