ManufacturersTechnology

Stratasys, Ford en Boeing tillen FDM printen naar industrieel niveau

Stratasys tilt FDM printen naar een industriële schaal. Dat gebeurt met de Stratasys Infinite-Build 3D Demonstrator, een robotcel met een 3D printer voor grote onderdelen. Deze is ontwikkeld voor aerospace en automotive. Samen met Siemens is een cel voor het 3D printen van carbondelen gebouwd.

 

De FDM 3D printers van Stratasys worden al lang en breed ingezet voor de productie van componenten die uiteindelijk toegepast worden in uiteenlopende eindtoepassingen. Die vind je onder andere in de luchtvaart- en automobielindustrie. In de vorig jaar gepresenteerde strategie zet Stratasys sterk in op de opbouw van een ecosysteem rond additive manufacturing, niet alleen printtechnologie, ook materialen, software en wat meer nodig is. Wat dat in de praktijk betekent, begint zich af te tekenen in onder andere de demonstratiecel die op de industriebeurs IMTS in Chicago wordt getoond. Bijzonder is zeker dat Stratasys het platform van de IMTS gebruikt voor de lancering van de twee concepten: de IMTS is immers dé Noord Amerikaanse vakbeurs voor de traditionele metaalindustrie.

Seriematig 3D printen van grote componenten

Stratasys Infinite Build 3D Demonstrator_Front_MQ (Custom)
De complete productiecel voor het 3D printen van grote componenten, zoals die met Ford en Boeing werd ontwikkeld.

Verticaal 3D printen

Wat is er bijzonder aan de Infinite-Build 3D demonstrator? Wel: allereerst dat er in een verticaal vlak wordt geprint. Hierdoor kunnen qua lengte hele grote onderdelen worden geprint. De lengte doet er eigenlijk niet meer toe, vandaar de benaming Infinite. Voor het 3D printen van tooling en maakdelen is nu een onbeperkte lengte in de Z-richting mogelijk. Door in de machine het proces en de maatvoering te controleren, wordt er geprint met een hoge herhaalnauwkeurigheid. Meerdere materialen kunnen geautomatiseerd in de machine worden geladen en gebruikt. Deze technologie is met name bedoeld voor de vliegtuig- en automobielindustrie. Stratasys heeft deze demonstrator dan ook ontwikkeld met twee grote Amerikaanse maakbedrijven: Ford Motor Company en Boeing. De vliegtuigbouwer gebruikt de cel om de mogelijkheden van industrieel 3d printen te onderzoeken. Ford zit nog een stap hiervoor. De autofabrikant onderzoekt de mogelijkheden om de demonstrator in te zetten. Darryl Davis, president Boeing Phantoms Works, noemt het systeem een doorbraak die aan het robuuste additive manufacturing proces wordt toegevoegd. Mike Whitens, directeur Vehicle Enterprise Science bij Ford Research & Advanced Engineering, denkt dat 3D printen het design en de productiemathoden in de automotive industrie drastisch kan gaan veranderen.

Katalysator voor Industrie 4.0

Naast de demonstratiecel voor deze twee sectoren heeft Stratasys samen met Siemens nog een ander nieuw 3D printconcept ontwikkeld. Dit is de Robotic composite 3D demonstrator. Meer daarover kun je lezen op Made-in-Europe. Staratsys topman Ilan Levin, de nieuwe CEO, ziet beide cellen als een stap van Stratasys in de richting van Industrie 4.0. Hij denkt dat de demonstrators een katalysator zijn voor de tranformatie naar een industrie 4.0 productieomgeving.

Back to top button