Duitse première voor Nederlandse HMS434 3D printer

Op 3D Valley Conference in Aken liet Hybrid AM Systems uit Maastricht de nieuwe HMS434 printer zien. De versie met de beide printkoppen; aan de integratie van andere tools – er is ruimte voor maximaal 4 units – wordt nog gewerkt.

 

In 3D Print magazine van afgelopen juni hebben Jos Scheepers en Noël Damen uitvoering uit de doeken gedaan welk idee achter de nieuwe FDM printer schuilgaat. De printer van Hybrid AM Systems is de opvolger van de Cartesio 3D printers, maar dan volledig herontworpen voor industriële inzet. De eerste machine is al verkocht en geleverd.

 

Multifunctioneel

De HMS434 (bouwvolume 400 bij 300 bij 400 mm) kan uitgerust worden met vier printkoppen, die parallel printen of elk een ander materiaal. Je kunt ook één of meerdere printkoppen vervangen door een ander gereedschap. Een boor of bijvoorbeeld de pick and place unit. Met deze laatste optie kunnen onderdelen worden ingelegd in een half geprint stuk om het daarna af te bouwen. Of de unit legt een andere component in, waarop men verder print. De HMS434 print met embedded electronica zonder dat een operator halverwege de printjob moet onderbreken. Noël Daemen, sales engineer, zegt: “We zijn gaan nadenken hoe we de 3D printer kunnen verbeteren, gebaseerd op wat de industriële markt vraagt. Wij denken dat de industrie onder andere een geïntegreerd 3D productie platform vraagt. Uit onderzoek onder bestaande industriële klanten blijkt de pick and place unit de meest zinvolle toepassing.”

Hybrid AM Systems is tijdens Formnext aanwezig op de stand van Flam3D.

Lees hier het artikel over Hybrid AM Systems in de print editie van 3D Print magazine (toen het artikel geschreven werd, was de 3D printer nog niet definitief gereed; naderhand zijn nog zaken gewijzigd).

 

De 3D printer biedt ruimte aan vier printkoppen, of één of twee aangevuld met andere gereedschappen zoals een grijper.

 

Voor de bediening wordt gebruik gemaakt van een 22 inch touchscreen die in een uitschuifbare lade is verwerkt. Doordat elke 3D printer over een eigen industriële PC beschikt, kunnen ze eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden. Ook via het internet.

 

Eerlijk gezegd zie je dit zelden: de filamentenrollen in een aparte lade, die van de voorzijde toegankelijk is. De ruimte met daarin het filament wordt qua luchtvochtigheid constant op eenzelfde niveau gehouden.

Mobiele versie afsluiten