Top story

Krachtenbundeling op Formnext zet 3D Deltaregio op de AM-kaart

Eerste fysieke beurs in twee jaar tijd trekt bijna 18.000 bezoekers

Net geen 18.000 bezoekers hebben besloten dat het tijd wordt voor persoonlijke beurscontacten. De eerste fysieke Formnext sinds twee jaar heeft namelijk exact 17.859 bezoekers geteld, uit 76 landen. Vanuit het collectief van Brainport Eindhoven en Flam3D wordt positief teruggekeken op de beurs. De 3D Deltaregio staat nu op de AM-kaart. Er klinkt echter ook wel een kritische noot.


“Formnext heeft opnieuw aangetoond hoe belangrijk face-to-face ontmoetingen in deze innovatieve industrie zijn”, zegt Sacha F. Wenzler, Vice President Formnext bij beursorganisator Messago. “Het is duidelijk dat de hele AM-industrie reikhalzend naar de beurs heeft uitgekeken.” De bijna 18.000 bezoekers zijn er meer dan verwacht, laat de beursorganisator weten. De bezoekers van Formnext 2021 hebben zich vier dagen lang kunnen vergapen aan het aanbod van de ruim 600 exposanten. Italië was dit jaar partnerland en daar klonken na afloop eveneens positieve geluiden. ”Meer bezoekers dan verwacht en de kwaliteit was absoluut hoog”, zegt Alessio Lorusso, CEO van Roboze, een van de Italiaanse deelnemers aan de beurs.

4e AM-regio met meeste patenten presenteert zich als één geheel op Formnext

Formnext 2021 heeft zo’n 18.000 bezoekers getrokken (Copyright: Mesago / Mathias Kutt)

AM industrie heeft platform nodig

 “Additive manufacturing is een nog jonge technologie. Die heeft een platform zoals Formnext nodig”, zo zei René Kreissl, hoofd AM bij Trumpf, nog daags voor de start van de beurs. De Duitse machinebouwer neemt de technologie ook telkens mee naar andere industriebeurzen, maar een specifieke AM-beurs blijft nodig, aldus Kreissl. Ook bij Mimaki Europe klonk daags voor de beurs begon optimisme door. Mimaki heeft in Frankfurt de nieuwe, compacte full colour printer (de 3DUJ-2207), de nieuwe post-processing unit zowel als de software voor automatische buildjob voorbereiding gedemonstreerd. “Er is echt een behoefte om elkaar weer te ontmoeten. Met onze compacte machine willen wij nieuwe klanten bereiken, mensen die instappen”, zo zei Mark Sollman, Product Manager EMEA, daags voor de opening. Met deze drie producten verlaagt Mimaki de drempel naar full color printen, zowel qua investeringsniveau als qua gebruiksgemak. Mimaki Europe heeft overigens sinds kort een reseller voor de Benelux, 3DMIX, een nieuwe businessunit van Dimix die zich specifiek op de markt voor 3D printen richt.

Mimaki Europe toonde er een complete oplossing voor wie wil instappen in full color printen (foto Mimaki Europe)

Stratasys oprichter Scott Crump feliciteert Vlaamse startup Sculpman

Meerwaarde collectieve branding van 3D Deltaregio

Nederland en Vlaanderen hebben dit jaar voor het eerst met een collectief meegedaan aan Formnext. Dat leverde meteen qua meters het grootste collectief op de beurs op: 126 vierkante meters AM innovaties uit de 3D Deltaregio, de 4e plek in Europa met de meeste patenten voor 3D printen. Voor Brainport Eindhoven als ontwikkelingsmaatschappij én het collectief van de bedrijven, was het de eerste keer op Formnext. “In het algemeen hebben we de meerwaarde ervaren van de plek op de beurs, de professionele uitstraling en de kracht van collectieve branding”, zegt Ruben Fokkema, Business Development manager bij de ontwikkelingsmaatschappij. Voor de bedrijven die mee hebben gedaan aan het collectief, is de beurs zeer succesvol geweest, laat Flam3D directeur Kris Binon weten. “In een aantal gevallen lijkt deelname aan Formnext echt een doorbraak op te leveren.” Zo kon de Vlaamse startup Sculpman, dat de variabele nozzle voor FDM-printers demonstreerde, felicitaties in ontvangst nemen van niemand minder dan Scott Crump, oprichter van Stratasys en een van de grondleggers van 3D printen.

Eén breed ecosysteem

De kracht van het collectief benutten, is vanaf het begin de insteek geweest voor de beslissing om met een collectief van Brainport Eindhoven en Flam3D naar Frankfurt te gaan. Ruben Fokkema: “Het besef dat we in deze regio een leidende 3D-printhub zijn, ontbrak. Door dat inzichtelijk te maken en partijen daarop te wijzen, organiseer je een sterke basis en kun je dat uitstralen naar buiten toe.” Kris Binon, directeur van Flam3D, sluit zich daar bij aan. “Zeker naar het buitenland toe, werkt het niet als alle bedrijven zich allemaal apart voorstellen. We presenteren ons als één geheel, een breed ecosysteem, op het gebied van 3D-printen.” Hij denkt dat de regio er zeker in geslaagd is om aandacht te trekken. “In ieder geval weet nu zeker een aantal mensen wat er wel wat gebeurt in de Benelux. Ik denk dat we daar nog meer op moeten inzetten.” Kris Binon doet zelfs de suggestie om de naam 3D Delta als collectieve branding te gaan voeren. “3D Delta powered by…. voor iedereen die wil meedoen.”

3D Deltaregio:leidend 3D printhub

De deelname aan de AM-beurs heeft uitgewezen dat de regio zich kan positioneren als het leidende regionale hub voor additive manufacturing. Ruben Fokkema zegt het na afloop van Formnext zo: “Ons regionale hub sluit aan bij de grote bedrijven die werken aan end to end solutions voor industriële productie.” Hij bestempelt de beursdeelname als een geslaagde marktvalidatie van de propositie van Brainport Eindhoven. “We kijken er naar uit om met onze regionale, nationale en internationale partners het hub verder uit te bouwen zodat we met elkaar de doorbraak naar productie gaan realiseren.”

Meer bedrijven van buiten het ecosysteem

Kris Binon kijkt tevreden terug op de afgelopen week. Toch wil hij een kritische kanttekening niet uit de weg gaan. “Het was nog meer dan anders een ons-ken-ons event. Dat kwam wellicht door corona; de aandacht ging vooral naar het AM-wereldje zelf uit.” En dat is op den duur niet voldoende. “Om sustainable te kunnen blijven, zal Formnext meer bedrijven van buiten het ecosysteem moeten weten aan te trekken.”

De AM-bedrijven die zich op de collectieve stand van Flam3D en Brainport Eindhoven gepresenteerd hebben, zijn AdditiveLab, Amcubator, AM-Flow, Amnovis, AMSYSTEMS, Brightlands Materials Center, Covestro, Dunlee (Philips), FabLab Factory, K3D-addfab, Keiron Printing Technologies, Roffelsen Plastics, Sculpman, Signify, Sioux Technologies en Windesheim.

Voor wie er niet is geweest: op 30 november en 1 december is er nog de digitale variant, Formnext Digital Days.

Back to top button