3D printmarktApplicationsdesign

Daihatsu laat kopers hun cabrio personaliseren met 3D printen

De automobielindustrie aarzelt nog met de inzet van 3D printen voor de auto’s die in de showroom van de dealer terecht komen. Daihatsu doorbreekt dit. Samen met Stratasys en een aantal designers in Japan, zet de autofabrikant 3D printen in voor het personaliseren van de auto’s.

 

Klant kan zelf design aanpassen, 3D printen op Stratasys printers

Het Japanse Daihatsu heeft in Osaka samenwerking gezocht met Znug Design Inc. en 3D designer Sun Junjie. De ontwerpers hebben 15 verschillende designs ontworpen in tien verschillende kleuren. Ze gebruiken voor deze aankleding organische en geometrische vormen. Kopers van de Daitahsu Copen cabrio kunnen deze skins zelf aanpassen, zodat ze hun tweedeurs cabrio volledig naar eigen smaak kunnen personaliseren. Het personaliseren gebeurt door de parameters te wijzigen, waarna vanzelf een ander patroon ontstaat. Daarna wordt een en ander geprint op Stratasys Fortus 3D printers. Als materiaal gebruikt men ASA thermoplast, een duurzaam en UV resistent materiaal.

 

One off in massaproductie

Volgens Kota Nezu van Znug Design toont dit project aan hoe 3D printen ingezet kan worden voor het produceren van one off versies van producten die verder gemaakt zijn met massaproductietechnieken. Met de klassieke oplossingen is dit niet maakbaar, omdat alleen al de tooling weken productietijd zou vergen. Met 3D printen kan wel on demand geproduceerd worden, precies volgens het design dat de consument voor ogen heeft. Dathatsu test het systeem momenteel en wil het dan in 2017 vercommercialiseren.

 

Back to top button