Technology

Colorfabb: Stacker 3D printer primeur in Hannover

Colorfabb heeft op de Hannover Messe de Stacker 3D printer voor het eerst in Europa getoond. Het Nederlandse bedrijf gaat in Europa de distributie van deze voor de industrie ontwikkelde 3D printer doen. Dit voorjaar komt Colorfabb overigens binnen Helian Polymers op eigen benen te staan.

 

Snel groeiende filamentproducent op wereld grootste industriebeurs

Colorfabb is als fabrikant van filament nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Stacker, een 3D printer die vanaf het begin ontwikkeld is voor het gebruik van composiet filament. Dat is een van de sterke punten in het gamma van de Nederlandse filamentfabrikant, zo maakt Colorfabb onder andere filament gevuld met koolstof, brons, koper en andere toevoegingen, waaronder zelfs bamboe.

 

3D printer voor de industrie

De Stacker, een in Amerika ontwikkelde 3D printer. Bij de ontwikkeling is vanaf het begin naar de industrie als doelgroep gekeken. Gijs Houdijk van Colorfabb: “De Stacker is een modulair systeem, dat uitgebreid kan worden in hoogte zodat je tot 60 centimer hoog kunt printen. En de printer wordt met 4 koppen geleverd, waarmee je echt kleine series kunt gaan printen.” Deze koppen printen parallel of kunnen afzonderlijk uitgeschakeld worden zodra je een groter werkstuk wilt 3D printen. Ook kan softwarematig per kop de temperatuur anders ingesteld worden. In theorie kun je zo in één keer vier verschillende materialen printen. Een andere verbetering ten op zichte van andere 3D printers is, aldus Gijs Houdijk, dat de printkop zodanig is geconstrueerd dat lekken niet meer kan voorkomen.

 

Betaalbaar

Gijs Houdijk zelf bestempelt de Stacker als een tussencategorie 3D printer. “Veel bedrijven hebben de perceptie dat de hele goedkope printers niet goed zijn, maar ze schrikken van investeringen van 30 mille. Met 6000 euro voor de basisuitvoering zitten we daar tussenin en denken wij het mkb te kunnen bereiken.” Want de interesse voor 3D printen in het industriële mkb groeit, merkt men bij Colorfabb. Omdat Colorfabb al een eigen webshop heeft, gaat men in Europa niet alleen de distributie van Stacker doen maar deels ook de directe verkoop aan eindgebruikers.

 

Op eigen benen

Colorfabb groeit overigens snel. Twee jaar geleden zijn drie medewerkers vanuit Helian Polymers gestart met het ontwikkelen en produceren van filament voor 3D printers. Momenteel werken er 30 mensen voor Colorfabb en zijn eind april zes productielijnen in gebruik. “Elk kwartaal komen we met een nieuw materiaal, die extra lijnen hebben we dus nodig.” Vanwege de groei is besloten om Colorfabb in de loop van dit voorjaar binnen de Helian Polymers groep te verzelfstandigen. “We worden een echt bedrijf. Ook intern zijn we de zaken zodanig aan het organiseren dat we de groei goed aankunnen”, aldus Gijs Houdijk. Het blijft wel onderdeel van de groep. Colorfabb krijgt steun van Limburg Makers, een initiatief in Limburg dat jonge, veelbelovende maakbedrijven ondersteunt. Samen met Limburg Makers was de onderneming uit Venlo dan ook op de Hannover Messe.

 

Back to top button