ManufacturersTechnology

Amerikaanse ruimtevaartonderneming bestelt 2 NXG XII 600 AM-systemen

Ongekende concurrentiestrijd leidt opnieuw tot investeringen in additive manufacturing

SLM Solutions meldt het sluiten van een verkoopcontract voor twee NXG XII 600 AM-systemen, de grootste die het Duitse concern tot nog toe bouwt. De naam van de koper wordt niet bekend gemaakt, wel dat het om een ruimtevaartonderneming in California gaat. Alleen al rond Los Angeles zijn er elf gevestigd.


Zoals SLM Solutions in het persbericht schrijft, is de strijd tussen de ruimtevaartbedrijven om hun technologie in een baan om de aard te krijgen ongekend. Een van de leidende fabrikanten van raketsystemen voor de ruiimtevaart, ziet in de NXG XII 600 een passend antwoord op de uitdagingen. Den hierbij aan zowel het bouwvolume van het AM-systeem (600 bij 600 bij 600 mm) alsmede de mogelijkheid om verschillende ruimtevaartlegeringen te verwerken. Ook de productiesnelheid vanwege het grote aantal lasers (maximaal 12 van 1.000 W elk) sluit aan op de vraag van de ruimtevaartbedrijven.

Méér betaalbare missies

Simon Merkt-Schippers, EVP Product Management van SLM Solutions, zegt hierover: “Traditionele ruimtevaartbedrijven en gevestigde spelers moeten het hoofd bieden aan een sterke groei en een dringende behoefte aan complexe onderdelen om de moderne ruimterace te winnen. SLM Solutions‘ technologie maakt meer betaalbare missies mogelijk dankzij slimmere ontwerpen die raketmotoren efficiënter maken, waardoor hun prestaties naar een hoger niveau worden getild.” Daar spelen met name het 40% grotere bouwvolume als de tot 5 keer hogere opbouwsnelheid een rol bij. De geavanceerde scanstrategie inclusief de mogelijkheid van overlappende banen zorgen tegelijkertijd voor de oppervlaktekwaliteit en de mechanische eigenschappen die de ruimtevaartbedrijven eisen. De AM-systemen zijn geschikt voor onder andere koper en nikkellegeringen.

SLM Solutions maakt verder niks bekend over levertermijn en kosten. De Amerikaanse ruimtevaartindustrie, waarin de voorbije jaren ongekende bedragen zijn geïnvesteerd, is al sinds medio 2020 een van de aanjagers als het om de markt voor metaal additive manufacturing gaat.

Back to top button