ApplicationsMaterialsTechnology

ACAM start met 16 partners eerste AM-onderzoeksprojecten

Met 16 partners uit de industrie heeft het Aachen Center for Additive Manufacturing het eerste, ambitieuze programma voor komend jaar samengesteld. Onder deze partners bevinden zich bekende industriële ondernemingen, niet alleen uit Duitsland, ook uit Oostenrijk, Zwitserland en Japan. In totaal worden zes onderzoeksprogramma’s opgezet, vinden er 12 seminars plaats en begin september organiseert het ACAM in Aken AM-valley.

 

6 Onderzoeksprojecten gedefinieerd; 12 seminars komend jaar

Voor bedragen tussen 12.000 en 40.000 kunnen ondernemingen al partners worden in het ACAM. Dat hebben tot nog toe 16 bedrijven gedaan, afkomstig uit verschillende sectoren: van vliegtuigbouw en automobielindustrie tot en met luxe goederen en industriële toelevering en machinebouw. Er kunnen nog steeds bedrijven toetreden als partner.

 

Samen met de 16 partners zijn de onderzoeksthemas voor het komend jaar gekozen.
Samen met de 16 partners zijn de onderzoeksthemas voor het komend jaar gekozen.

Onderzoeksprojecten

De thema’s van de zes onderzoeksprogramma voor komend jaar staan echter vast. De 16 partners hebben elk hun vouchers kunnen inzetten voor een of meerdere van deze projecten. In totaal is er voor een bedrag van 154.000 euro op deze manier beschikbaar gekomen voor toegepast onderzoek naar additive manufacturing. De scoop van deze onderzoeksprojecten is heel breed: van de eisen die aan een AM-procesketen worden gesteld tot en met een analyse en waardering van verschillende productiesystemen, materiaalkwalificaties voor zowel SLM als LMD als ook hoe je nu op een goede en veilige manier de poederopslag en -handling organiseert als je start met 3D metaalprinten. Het gaat bij alle projecten om toegepast onderzoek, waar de ACAM-partners nauw bij betrokken worden en als eerste de uitkomsten krijgen.

 

Kennisoverdracht

Het Akense AM-center gaat daarnaast meerdere seminars organiseren zo kennis over te dragen aan de industrie. Ook hier wordt opnieuw het totale proces behandeld: van een AM-seminar voor beginners en met standaard CAD-programma’s construeren voor 3D printen tot en met een seminar over de kansen die AM biedt aan de gietindustrie. Op 23 juni wordt Innovation Day Additive Manufacturing georganiseerd. Samen met andere kennisinstituten uit Aken worden innovatie ideeën voor de toepassing van additive manufacturing besproken en door experts van commentaar voorzien. Op 14 en 15 september vindt dan de eerste editie van 3D  Valley Conference plaats in Aken. Op deze conferentie staan industriele toepassingen van 3D printen centraal. Een van de thema’s is hoe implementeer je 3D printen in bestaande processen?
De bedrijven die toegetreden zijn als partner tot ACAM zijn tot nog toe: Concept Laser GmbH, Lichtenfels
Ferdinand Bilstein GmbH + Co. KG, Ennepetal – GKN Sinter Metals Engineering GmbH, Radevormwald – IHI Corporation, Tokio (Japan) – IXUN Lasertechnik GmbH, Aachen – Linde AG, München – Lunovu GmbH, Herzogenrath – Mitsubishi Heavy Industries, Ltd., Tokio (Japan) – Oerlikon Metco Switzerland, Winterthur (Schweiz) – Otto Fuchs KG, Meinerzhagen – Otto Junker GmbH, Simmerath – Rolex SA, Genf (Schweiz) – Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach – Toyota Motor Corporation, Toyota City (Japan) – voestalpine Edelstahl GmbH, Wien (Österreich) – ZOLLERN GmbH & Co. KG, Sigmaringendorf-Laucherthal.

 

Back to top button