Technology

3D Systems: sterke groei in Europa en Azië

3D Systems ziet een aanhoudend sterke groei in de verkopen van zowel 3D metaalprinters als 3D printers voor medische toepassingen. Europa, het Midden Oosten en Azië (EMEA) doen het qua verkopen veel beter dan Noord Amerika. Dat heeft 3D Systems bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014. Ook heeft het Amerikaanse bedrijf een nieuwe 3D printer en materialen voor medische toepassingen geïntroduceerd.

Amerikaanse concern verwacht in 2015 herstel van de winstniveaus dankzij acquisities

 

Allereerst de cijfers. 3D Systems heeft vorig jaar de omzet zien groeien met 27% tot 653,7 miljoen Amerikaanse dollars. De winst is echter gedecimeerd: 11,6 miljoen dollar (tegenover 44,1 miljoen in 2013). Het management van het bedrijf schrijft dit toe aan de acquisities die vorig jaar zijn gedaan, de vertraging van de introductie van nieuwe machines en uitbreiding van de productiecapaciteit. Anders gezegd: de kosten gaan voor de baten. Dit jaar rekent men op een hogere omzet (850 tot 900 miljoen dollar) en ook een hogere winst. De acquisities gaan daar aan bijdragen. “Nu we de investeringsfase hebben afgerond, verwachten we een herstel van onze operationele niveaus en rekenen we op een toename van de winstgevendheid in 2015”, aldus topman Avi Reichental. Maar: dat zal een poosje duren.

Europa en Azië voorop
Een opvallend detail in de mededeling van het concern, is allereerst dat de zaken in de EMEA-regio (waaronder dus Europa) zeer goed verlopen, ondanks dat men met een duurdere dollar te maken heeft vergeleken met bijvoorbeeld de euro maar ook ten opzichte van Aziatische valuta. In de EMEA-regio nam de omzet met 46% toe, veel beter dan de 28% organische groei in de andere markten. Vooral Noord Amerika viel in het laatste kwartaal tegen met een organische groei van slechts 7%. Het tweede interessante detail is dat de verkopen van 3D metaalprinters en medische systemen bij 3D Systems hoger liggen dan de gemiddelden in de 3D printindustrie. In het laatste kwartaal stegen deze zelfs met 178 respectievelijk 96% ten opzichte van een jaar eerder.

Project 3510 DPPro.
De nieuwe 3D printer voor medische toepassingen die 3D Systems heeft geïntroduceerd in de VS.

Medische all in one 3D printer
Voor de medische industrie introduceert 3D Systems een nieuwe, all in one oplossing: de Project 3510 DPPro. Het gaat hier om een multijet 3D printer voor onder andere dentale modellen voor verloren wasgieten, duurzame geleidingen voor het inbrengen van implaatschroeven, uitwisselbare kroon- en brugmallen. De productiviteit van deze nieuwe all in one 3D printer bedraagt het dubbele van wat tot nog toe gebruikelijk is. Tandtechnische en medische laboratoria kunnen direct van de scandata van hun patiënten binnen enkele uren mallen en andere producten 3D printen. Buddy Byrum, vice president productmanagement: “Met de hoge resolutie, grote capaciteit en verbreed materiaalaanbod, ondersteunt de DPPro een breed scala aan medische toepassingen, tegen lage total costs of ownership.” De boorgeleidingen worden bijvoorbeeld geprint in een biocompatible kunststof dat wel heel duurzaam is. Voor mallen voor bruggen en kronen zijn er technische kunststoffen beschikbaar.

3D Systems wordt deze week op Rapidpro vertegenwoordigd door Landré

FOTO:

3D Systems ziet de vraag naar 3D metaalprinters explosief groeien. Op de foto een metalen component, vervaardigd door Layerwise dat vorig jaar door de Amerikanen is overgenomen.
3D Systems ziet de vraag naar 3D metaalprinters explosief groeien. Op de foto een metalen component, vervaardigd door Layerwise dat vorig jaar door de Amerikanen is overgenomen.
Back to top button