ApplicationsManufacturers

ROI van Formlabs Fuse zou voor machinebouwers een no brainer moeten zijn

3D printen met SLS juist aantrekkelijk voor machinebouwer met kleinere series

Met de Fuse1 SLS-printer heeft Formlabs de sweetspot gevonden: bedrijven die niet elke dag een build vol onderdelen 3D printen, maar die wel wekelijks behoefte hebben aan industrieel toepasbare kunststof onderdelen in series tot zo’n 1.000 stuks. Voor deze bedrijven ligt de ROI van de investering vaak tussen 6 tot 12 maanden. Dit zijn machinebouwers en toeleveringsbedrijven, die zowel spuitgietdelen als frees- en draaidelen vervangen door kunststof onderdelen geprint op de Formlabs Fuse.


Dennie Rijk, sales engineer bij Formlabs dealer Visiativ 3D Printing, heeft ondertussen veel maakbedrijven en machinebouwers in de Benelux bezocht. Op één keer na hadden ze allemaal onderdelen die zich lenen om te produceren met de Formlabs Fuse1+ 30W. “Dit betekent niet dat de Fuse andere technieken vervangt. Je ziet steeds vaker hybride oplossingen: bedrijven integreren de 3D printer met traditionele productietechnieken en deels uitbesteden.”

Sommige machinebouwers vervangen hun spuitgiet onderdelen door 3D printen met SLS met Fuse1

Legio toepassingen

De toepassingen zijn legio: van machinebouwers die kabelgeleidingen, luchtdoorvoeren, scharnieren en afdekplaatjes gaan 3D printen tot en met een Nederlandse dronefabrikant die de complete behuizingen voor elektronica 3D print en daarmee de productie insourced. “We hebben zelfs klanten die hun spuitgietproducten in aantallen tot 1.000 stuks per jaar nu 3D printen op de Formlabs Fuse”, schetst Dennie Rijk de praktijk. De rekensom is snel gemaakt: je hoeft niet te investeren in een spuitgietmatrijs en 3D print de onderdelen die volgende week in de productie nodig zijn.

In bepaalde toepassingen goedkoper dan frezen of draaien

Bij Visiativ 3D Printing, de nieuwe naam voor Layertec, ziet men ook dat in alsmaar meer bedrijven de Fuse een alternatief wordt voor CNC frezen en draaien. Afhankelijk van het onderdeel en de toepassing, is dat tot vijf keer goedkoper dan frezen. Dennie Rijk: “De eigenschappen van het geprint materiaal zijn anders dan van bijvoorbeeld aluminium. Maar voor veel toepassingen volstaat nylon/polyamide (PA11) al dan niet met carbonvezels gevuld.” In de machinebouw is aluminium een soort standaard materiaal geworden, maar niet omdat de mechanische eigenschappen per se nodig zijn. “Aluminium was goedkoop. En je kunt het gemakkelijk bewerken. Maar er is vaak geen noodzaak voor aluminium als materiaal”, zegt de sales engineer van Visiativ 3D Printing.


Hoge nauwkeurigheid

Dennie Rijk heeft inmiddels zo’n twee jaar ervaring met de Formlabs Fuse. Het eerste model, de Fuse 1, is opgevolgd door de Fuse1+ 30W, met een krachtigere lichtbron. Uit de vele benchmarks komt de compacte SLS 3D printer naar voren als een machine met een hoge nauwkeurigheid en repeteerbaarheid. “Ook van machine tot machine. Onderdelen die je op verschillende machines 3D print, hebben dezelfde toleranties. En die zijn echt goed.” Voor wie nog hogere nauwkeurigheden zoekt, heeft Formlabs in de firmware een verbeterd kalibratie algoritme ingebouwd waarmee gebruikers in het X- en Y-vlak eenvoudig nauwkeurig kunnen kalibreren. Ook de nestingsoftware Preform die bij de machine hoort, is verbeterd. “Het ultieme doel is Preform zo goed te maken dat je geen externe nestingsoftware nodig hebt om tot een zeer hoge dichtheid te komen”, zegt Dennie Rijk hierover. Qua software voegt Visiativ hier binnenkort nog nTopology aan toe, waarvoor Visiativ reseller is geworden. “Generative design, topologie optimalisatie, lattice structuren en surface modeling gaan dan nog sneller en gemakkelijker, onder andere voor nog lichtere onderdelen.”

“Met deze nieuwe materialen ontdekken nog meer partijen het verschil tussen SLS en andere technieken”

Nieuwe materialen

Visiativ levert naast de hardware en de software ook materialen voor de Fuse 1 (via de webshop). Ook met de materialen speelt Formlabs in op de vraag vanuit de machinebouw. Met de Fuse 1+ is PA11 carbon gevuld beschikbaar gekomen, omdat de lichtunit sterker is en de printer een stikstof aansluiting heeft. Een nieuw materiaal is een TPU 90A, een flexibel elastomeer met shorewaarde 90A, waarmee het zich leent voor tal van toepassingen in zowel consumentenproducten als industriële onderdelen. ‘Met deze nieuwe materialen ontdekken nog meer partijen het verschil tussen SLS en andere technieken, zegt Dennie Rijk. “Als je in de maakindustrie zit, is de Fuse de betere oplossing.”

Formlabs levert sinds kort ook een poeder met een shorewaarde 90A.

ROI van zes maanden tot een jaar

Toch merkt hij bij menig bedrijf nog altijd aarzeling: is de kwaliteit goed genoeg? Kan ik voldoende 3D printen? “Vaak wordt vanuit een R&D afdeling naar de Fuse gekeken en niet vanuit de productie, terwijl daar de winst te halen valt. We hebben voorbeelden van een ROI van zes maanden tot een jaar. Welke investering haalt dit? Durf anders te denken.” Want de ervaring leert dat bedrijven die eenmaal de stap naar SLS printen zetten, vaak na enige tijd uitbreiden met een tweede of derde Fuse SLS printer. Dat zijn dan relatief lage investeringen omdat het uitpak- en zeefstation, de Sift 1, tot 4 a 5 printers kan bedienen. “Als bedrijven de Fuse eenmaal hebben, kunnen ze niet meer zonder.”

Wil je meer weten over de Fuse1? Klik dan hier of meld je aan voor de roadshow die Visiativ 3D Printing en Formlabs organiseren op 25 mei. Hierin delen klanten hun ervaringen met de Fuse1

Back to top button