3D printmarkt

3D Printing Europe Berlijn: 360 graden event rond 3D printen

Je wordt de laatste tijd overstelpt met 3D print evenementen. Eind april vindt in Berlijn 3D Printing Europe plaats, georganiseerd door IDTechEX. Dat evenement onderscheidt zich door de zeer brede aanpak. Niet alleen komen alle 3D printtechnieken aan bod, ook aspecten zoals standaarden, wetgeving, materialen en design komen aan bod, net zoals de verschillende markten worden belicht.

 

Tal van Nederlandse sprekers op internationaal 3D print event

Daarnaast worden er voor de deelnemers aan 3D Printing Europe aanvullende activiteiten georganiseerd, zoals Dimension Alley waarbij deelnemers in een Berlijnse winkel en café zelf gaan designen en 3D printen; een uitstapje naar de technische universiteit van Berlijn en er is een Demonstration Street. Kijken mag, aankomen moet. De hier getoonde 3D geprinte producten staan er om uitvoering bekeken en geanlayseerd te worden. 3D Printing Europe brengt daarnaast een aantal sprekers op het podium die je in Europa niet zo vaak ziet.

 

Printed electronics

Om met dat laatste te beginnen: zo spreekt Ken Vartanian van Optomec, de Amerikaanse fabrikant van additive manufacturing machines die onder andere bezig is om machines te ontwikkelen voor printed electronics. In Berlijn spreekt Vartanian met name over de hybride printtechnologie. Optomec ontwikkelt namelijk ook technologie om 3D printen te integreren in bestaande CNC-machines. Elektronica printen is overigens een onderwerp dat uitvoering aan bod komt tijdens de conferentie, onder andere in een lezing door Rajesh Mandamparambil, onderzoeker bij TNO in Nederland. Hij schetst de toekomst waarin elektronica niet langer gebonden is aan vaste vormen maar er vrije vormen elektronica geprint kunnen worden. In totaal zijn er vier lezingen in het blok 3D printed electronics.

 

Nederlandse inbreng

Er spreken nog meer Nederlanders op 3D Printing Europe. Jasper van Dieten-Blom van DSM spreekt over de onontdekte mogelijkheden van polymeren in 4D printen. In hetzelfde blok New Materials is er ook een lezing door Jan willem Slijkoord van Innofil3D, de Nederlandse filament ontwikkelaar en -producent. Hij is business development manager bij de materialenproducent en spreekt in Berlijn over high tech filament voor veeleisende toepasssingen. Ernst Jan Louwers, van Louwers IP én columnist van 3D Print magazine, pakt een deel van de juridische kant voor zijn rekening onder de noemer Wake up call to the legal aspects of 3D printing. In dezelfde sessie gaat het ook over nieuwe standaarden. Daarover komt een spreker van Loyds aan het woord. Hij zal aangeven dat het niet alleen moet gaan om het verbeteren van de kwaliteit, maar ook van de veiligheid bij 3D printen.

 

Printerfabrikanten

Een interessante ontwikkeling zal door Oren Zoran, directeur Technology and Innovation bij Stratasys worden aangestipt. Hij spreekt over multimaterialen 3D printen. Zoran werkt bij de Israëlische vestiging van Stratasys, waar een belangrijk deel van de R&D ontwikkelingen plaatsvinden. Andere fabrikanten die presenteren zijn afkomstig van EOS, Arcam, Ricoh, Formlabs en Roland.

IDTechEx is een onderzoeks- en consultancybureau voor technologie. Het event in Berlijn is ingekaderd in een veel breder technologie event, waar alles bij elkaar meer dan 250 presentaties worden gegeven en 170 bedrijven exposeren. Er worden 2500 deelnemers verwacht. Alle presentaties zijn gericht op eindgebruikers van de technologie. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer Internet of Things toepassingen, printed electronics en grafeen. Meer informatie vind je hier.

 

Back to top button