Applications

Printed by Parkinson’s: 3D geprinte voorwerpen tonen impact van ziekte

In Berlijn is afgelopen maandag, tijdens World Brain Day, een bijzondere collectie 3D geprinte voorwerpen gepresenteerd. Om aandacht te vragen voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson, heeft het universiteitsziekenhuis Charité van zes Parkinson patiënten een voorwerp 3D geprint. Het printproces is telkens verstoord door de trillingsdata van elke individuele patiënt, om aan te geven wat het betekent als je met deze ongeneeslijke ziekte moet leven. Printed by Parkinson’s.

 

Universiteitsziekenhuis Berlijn vraagt aandacht voor de impact van Parkinson

 

Inzicht in wat de ziekte betekent

Normaal gesproken probeer je elke trilling tijdens het 3D printen te vermijden, omdat je dit terug ziet in de laagopbouw. Dit keer hebben de onderzoekers van Charité in Berlijn, Europa’s grootste universiteitsziekenhuis, dit effect juist bewust willen creëren, om zo een uniek inzicht te geven in wat het betekent voor patiënten die moeten leven met de ziekte van Parkinson. Hun dagelijks leven wordt niet alleen beïnvloed door trillen, maar ook door gestoorde houdingsreflexen, waardoor werken en ook hobby’s moeilijk worden. Zelfs de voor anderen eenvoudige bewegingen, vormen voor hen telkens een uitdaging.

 

Snelst groeiende neurologische aandoening

Professor Andrea Kühn, Head of Movement Disorders and Neuromodulation Section bij Charité, heeft zes Parkinson-patiënten gevraagd welk voorwerp voor hen problematisch werd om nog te gebruiken door de ziekte. Op deze manier wil zij het thema bespreekbaar maken met het grote publiek en bewustzijn creëren voor het feit dat meer onderzoek naar de ziekte van Parkinson nodig is. Wereldwijd lijden meer dan 10 miljoen mensen aan deze snelst groeiende neurologische aandoening.

 

Voor Heinz Apel stortte de wereld in toen hij thuis geen Notenkraker figuren meer kon maken voor onder de kerstboom.

 

Patiëntdata ‘verstoren’ 3D printproces

Van elke patiënt zijn beweging- en neurologische data verzameld met behulp van EEG-metingen en versnellingsmeters. Vervolgens is elk voorwerp 3D geprint. Hierbij zijn de patiëntdata gebruikt om het printproces te verstoren. Zo is er een unieke serie ‘verstoorde’ kunst gecreëerd, die de impact van Parkinson op het dagelijks leven van mensen visualiseert.

 

De camera, geprint met de bewegingsgegeven van Parkinson patiënte Elke Starke.

 

Kunstobjecten te koop voor goede doel

De voorwerpen zijn nog tot en met 28 juli te zien in Alte Münze galerij in Berlijn (Molkenmarkt 2, 10179). Later worden de voorwerpen op verzoek verkocht. Charité gebruikt de volledige opbrengst voor verder onderzoek naar de neurologische aandoening. Andrea Kühn: “Het zijn kleine deelsuccessen die ons verder brengen en ons in de juiste richting sturen zodat we hopelijk echte verbeteringen in het dagelijks leven van de patiënten kunnen realiseren. Alle giften helpen ons om de volgende kleine stap vooruit te zetten.”

De volledige collectie, inclusief de documentaire over het project én de patiënten, is te zien op www.printedbyparkinsons.com. Het project is gecreéerd door Innocean Berlin en geproduceerd door MediaMonks en Cosmopola.

 Foto’s en video (boven): Printed by Parkinsons’s. Hieronder de zes patiënten met hun product. Op www.printedbyparkinsons.com kun je uitgebreidere portretten van de patiënten lezen en zien.

 


Back to top button