
3D printen van mal zorgt voor op maat gemaakt pessarium
Door een op maat gemaakte mal te 3D printen, kan in de toekomst elke vrouw een op maat gemaakt pessarium krijgen. Een prototype van een pressarium dat Hogeschool Saxion samen met ziekenhuisgroep Twente (ZGT), TechForFutre en enkele partners heeft ontwikkeld, wijst uit dat het inbrengen gemakkelijker gaat en minder pijnlijk is.
Eén op de vier vrouwen boven de veertig heeft een baarmoeder- of blaasverzakking. Bij vrouwen die zijn bevallen loopt dit aantal op tot één op de drie. “Het is een probleem waar veel vrouwen last van hebben. Bovendien heeft het veel impact op hun dagelijks leven. Toch is erover praten nog taboe”, zegt Angelique Veenstra – van Nieuwenhoven, gynaecoloog bij ZGT. De verzakking van één of meer organen, zoals de baarmoeder, blaas, darmen of een combinatie, veroorzaakt allerlei klachten.
Hogeschool Saxion en ZGT doen onderzoek naar bredere inzet 3D printen in de zorg

Makkelijk in te brengen
Een pessarium kan de klachten bij een blaas- of baarmoederverzakking verminderen of voorkomen dat de verzakking erger wordt. Een pessarium is een siliconen ring die de huisarts of gynaecoloog vaginaal inbrengt om de positie van de baarmoeder te verstevigen. Dit kan als onprettig worden ervaren. Het pessarium moet er elke 3 tot 6 maanden worden uitgehaald, schoongemaakt en opnieuw worden ingebracht. Dit kunnen vrouwen zelf, maar vaak ervaren ze daarbij een drempel. Daarom ontwikkelde Saxion samen met de afdeling gynaecologie van het ZGT een prototype van een pessarium dat door de vorm en hanteerbaarheid prettiger is om in te brengen en te verwijderen. De mal waarmee het pessarium gemaakt wordt is 3D-geprint. Het 3D-printen van de mal moet het in de toekomst mogelijk maken om het pessarium per patiënt in het ziekenhuis op maat te ontwikkelen. Doordat het makkelijker wordt het pressarium zelf in te brengen en uit te nemen, zal de druk op de zorg verminderen.
Medisch 3D-printen als nieuwe standaard
De uitkomsten van het onderzoek worden meegenomen in een tweejarig RAAK-publieksonderzoek bij Hogeschool Saxion. Dit onderzoek staat in het teken van het verder ontwikkelen van het 3D-printen van persoonsgebonden medische hulpmiddelen. “We willen de technische kennis van 3D-printen koppelen aan de medische kennis van de instellingen waar we mee werken”, zegt Anne Pasman, onderzoeker bij het Saxion-lectoraat Industrial Design:. “Door van elkaars kennis, ervaring en faciliteiten gebruik te maken willen we medisch 3D-printen een enorme impuls geven.”