Technology

3D-print zachte bekken voor opspanning CNC-freesbank

Zachte bekken voor het opspannen in CNC-freesmachines 3D-printen: dat is een van de toepassingen van de Mark One 3D-printer. Op maat gemaakte opspanmiddelen zijn veel goedkoper te produceren dan ze bijvoorbeeld uit aluminium te frezen, zegt de uitvinder van de carbon 3D-printer.

 

CEO van Markforged3D ziet carbon 3D-printer naast freesmachine

Greg Mark, ceo van Markforged, was vorige week prominent aanwezig op SolidWorks World 2015 in Phoenix (VS), de jaarlijkse conferentie voor gebruikers van SolidWorks en andere softwaretools van Dassault Systèmes. De 3D-printer van de Amerikaanse start-up print onder andere lange koolstofvezels in combinatie met nylon 12. Sinds kort heeft hij ook Kevlar aan het materialen portfolio toegevoegd. Door aan beide zijden van het werkstuk een dunne laag van een vezelversterkte kunststof te printen, of door in een nylon printdeel carbonvels te printen, worden de producten 20 keer stijver dan ABS en krijgen ze mechanische sterktes vergelijkbaar met aluminium.

 

Mark One
Een ander voorbeeld: een gereedschap voorzien van een Kevlar laag voor extra sterkte.

 

Opspanmiddelen printen

Dat maakt de printtechnologie aantrekkelijk voor het vervaardigen van opspanmiddelen. Greg Mark: “Als je je opspanmiddelen voor een specifiek werkstuk moet frezen, verlies je geld. Je kunt die wel onbemand frezen, maar dan heb je een geavanceerde cel nodig, met freesmachines van vaak 150.000 dollar en meer. Onze 3D-printer kost in de duurste uitvoering 8000 dollar. Daarmee print je ’s nachts onbemand je opspanmiddelen die sterker zijn dan die van aluminium.” De betrouwbaarheid van de printers ligt volgens hem inmiddels dichtbij het niveau van de high end professionele machines. “We hebben controles in de besturing geïntegreerd die bijvoorbeeld de uitlijning bewaken. Klopt deze niet meer, stopt de machine en krijg je een melding op je smartphone.”

Tooling belangrijke markt

De Amerikaanse entrepreneur, die intensief samenwerkt met het team van Solidworks, denkt dat de technologie een grote vlucht gaat nemen in de productie van tooling. “Want tooling vergt vaak maatwerk. En je hebt nooit grote aantallen nodig. Bovendien kun je eenvoudig je opspanmiddelen continu blijven aanpassen aan de veranderingen van een product.” Greg Mark verwacht dat binnen enkele jaren de 3D-printer naast de CNC-freesmachine een standaard gegeven wordt in een CNC-jobshop. Nu nog komt de vraag vooral van de OEM’ers, die deze technologie willen testen. “Zodra zij aan hun toeleveranciers gaan vragen 3D-printen in te zetten voor uiteenlopende toepassingen, zullen ook de kleinere bedrijven overstappen.”

 

Integratie met Solidworks
In de tweede editie van het 3D-printmagazine kun je een uitgebreid interview met Greg Mark, ceo van Markforged, lezen. Daarin gaat hij ook in op de integratie van de specifieke 3D-print software in de CAD-pakketten zoals Solidworks en Catia.

Back to top button