ApplicationsTechnology

RapidPro 2018: de beurs van de industriële 3D print toepassingen

Bedrijven hebben wel degelijk concrete toepassingen voor 3D printen. Niet allemaal voor complexe metalen componenten. Ze ontdekken wel steeds meer de toepassingen voor 3D printers uit het middensegment. Die conclusie kun je na RapidPro trekken. De beurs heeft nog andere inzichten opgeleverd.

FDM printen meest toegepast, maar ook concrete plannen voor 3D metaalprinten

Met 2600 bezoekers verspreid over twee dagen was het minder druk op RapidPro. Maar: de vorige editie vond gelijktijdig met Virtual (R)evolution plaats en telde nog een fors deel voor home printing. Mikrocentrum heeft gekozen verder te gaan met industrieel 3D printen. En VR en AR krijgen later dit jaar een eigen evenement. Die keuze heeft positief uitgepakt.

 

Een spuitgietmal op de stand van P3D, geprint op een Objet printer van Stratasys.

 

Ecosysteem wordt completer

De eerste conclusie die je mag trekken, is dat het 3D printecosysteem steeds completer wordt. Zowel Altair als Design8 lieten bijvoorbeeld de design en topologie optimalisatie software van solidThinking Inspire zien. Volgens Theo Verbruggen van Altair Benelux, is met name de intuïtieve manier van werken met de software voor veel bedrijven reden om over te stappen. Orlando Sardaro van Design8, de Nederlandse vertegenwoordiger, ziet een verschuiving in het werk van productontwerpers en design engineers. “Tot nog toe moeten zij veel kennis hebben van de productiemethode. Dat wordt minder noodzakelijk omdat de software dit overneemt. Productontwerpers kunnen zich veel meer concentreren op de vorm en functionaliteit.”

dddrop

Functionele ABS onderdelen voor de aandrijving van rolgordijnen, 3D geprint op de dddrop 3D printer.

 

FDM printen van functionele onderdelen

Ook de materiaalkant was aanwezig. ColorFabb presenteerde een interessante toepassing die samen met Cirex is onderzocht, namelijk het 3D printen van gietkernen met PLA / PHA. Dit vervangt de waskern. Met name bij enkelstuks en kleine series levert het 3D printen met een FDM printer een aanzienlijke kostenbesparing op. Er waren meerdere concrete toepassingen met standaard FDM technologie op RapidPro te zien. Cards 3D print solutions toonde meerdere jigs and fixtures van maakbedrijven, 3D geprint op een van de Ultimakers. dddrop uit Doetinchem toonde een toepassing van een fabrikant van motoren voor rolgordijnen. Met de Nederlandse FDM printer produceert hij functionele onderdelen van ABS. 3D printen vervangt hier het spuitgieten, wat niet meer haalbaar was vanwege de veelvoud aan formaten en daardoor de geringe aantallen. Mark3D 3D printe op de Markforged onder meer opspangereedschappen voor in de CNC verspaning. En Aga 3D Color Solutions had met de Rize 1 een lasklem geprint (foto boven), sterk genoeg dankzij de isotropische materiaaleigenschappen die Rize in de 3D printer creëert. SDD produceerde op de beurs met de industriële FDM printer opnieuw vier batches van elk 50 machine-onderdelen, totaal verschillend qua design.

 

Mark3D

Klemmen voor CNC bewerkingen, 3D geprint van kunststof door Mark3D.

 

Concrete ideeën voor metaalprinten

Concrete toepassingen zijn vooral aan de kunststof kant te vinden. Toch merken ook de aanbieders van 3D metaalprinten dat het type bezoeker verandert. “Veel bezoekers op de stand en ik ben vooral tevreden over de kwaliteit”, zo zei Joost Verschure van Dormac CNC Solutions aan het eind van de eerste beursdag. Dormac toonde voor het eerst de 5-assige 3D metaalprinter van Innstek. “Ongeveer 20% van de bezoekers heeft zich heel goed ingelezen in onze technologie en gaat echt de diepte in.” Bij Trumpf merkt Gert van Wakeren op dat de bezoekers met concrete projecten komen. De technologie kennen ze, ze hebben nu ideeën over toepassingen.

 

Ook in de high tech industrie?

Interessant dit jaar op 3D metaalprintvlak was de lezing door Ton Peijnenburg van VDL ETG. Hij ging in op de kansen die VDL ziet om 3D metaalprinten toe te passen in de productie van high tech machinemodules. Zijn conclusie: de technologie heeft absoluut potenties, maar met name op het punt van nabewerken liggen nog drempels. Bedrijven als GOM en het Belgische Argon toonden echter de aanzetten om met behulp van 3D scantechnologie het nabewerken te versnellen. Argon is een van de partners in het 3D&FFP project. Jurgen Lengkeek, cofounder van RDM Makerspace, presenteerde op RapidPro de plannen om het nabewerken in tijd de helft te versnellen en de kosten ervan met 30% te reduceren. En toch moeten er nauwkeurigheden tot 5 µm worden behaald.  Hierin speelt 3D scantechnologie een rol in.

 

Mooi voorbeeld van wat mogelijk is op de Metalfab1 van Additive Industries. K3D heeft de schroefdraad in deze component direct meegeprint.

 

Functie-integratie

K3D presenteerde zich dit jaar voor het eerst op RapidPro. Jaap Bulsink zegt al met enkele partijen in gesprek te zijn over de oprichting van de 3D metaalprintcentra’s, zoals eerder dit jaar aangekondigd is. “We denken door kennis te delen dat we maakbedrijven sneller leren gebruik te maken van 3D metaalprinten en dat we daarmee de toepassing ervan kunnen stimuleren.” Op de stand toonde K3D een goed voorbeeld van functie-integratie, geprint op de Metalfab1 door een van de deelnemende bedrijven aan het samenwerkingsproject rond de Kaak printer in de Achterhoek. De flowmeter wordt in één keer 3D geprint, wat assemblagekosten scheelt. Zelfs de schroefdraad die voorheen apart getapt moest worden, wordt op de Metalfab1 direct geprint.

 

 

 

Back to top button