ApplicationsMaterialsTop story

Waarom 3D printen vanuit materiaaloogpunt essentieel is voor de energie- en klimaattransitie

SIM Materials Forum op Advanced Engineering

Juist in de energie- en klimaattransitie kan additive manufacturing een wezenlijke bijdrage leveren. Het SIM Materials Forum, opnieuw onderdeel van Advanced Engineering in Antwerpen, zet het thema daarom ook dit jaar op de agenda van het engineeringevent in Antwerp Expo.


Om meerdere redenen speelt 3D printen een wezenlijke rol in de transities naar méér hernieuwbare energie en een kleinere carbon footprint, of zelfs net zero tegen 2050. Aan de ene kant omdat het bijdraagt aan minder materiaalverspilling dan bijvoorbeeld bij CNC-frezen; anderzijds omdat 3D printen tot betere prestaties van producten leidt, die vaak minder materiaal vergen. Additive manufacturing wordt in de Critical Raw Materials Act van de Europese Unie expliciet genoemd als een deel van de oplossing om voor kritische materialen minder afhankelijker van het buitenland te worden.

AM in Critical Material Act genoemd als onderdeel van de oplossing

Foto van additive manufacturing op Advanced Engineering verleden jaar: onderdelen geprint op de Kurtz Ersa metaalprinter. Ook dit jaar besteed het engineering event aandacht aan 3D printen, onder andere als bijdrage aan de klimaattransitie.

EU wil minder afhankelijk worden

De Europese Unie moet bijna alle kritische grondstoffen importeren. En juist deze kritische grondstoffen voor de energie- en klimaattransitie zullen fors meer nodig zijn de komende jaren. Om minder afhankelijk van landen buiten de EU te worden, is als onderdeel van de Green Deal plannen de Critical Raw Materials Act aangenomen. Tegen 2030 wil de EU dat minsstens 10% van de kritische grondstoffen in Europa zelf gewonnen wordt; de verwerking van bijvoorbeeld ertsen tot halffabricaten moet voor 40% in Europa gebeuren en minstens 15% van de jaarlijkse vraag naar kritische grondstoffen moet worden ingevuld door recycling. Dit zal komende jaren veel impact hebben op de supply chains in de industrie.

Deze Critical Raw Materials Act zal aan bod komen in de presentatie van Kamila Slupek, Sustainability Director bij Euromateaux. Kamila Suplek richt zich specifiek op de non-ferro metalen. Ze zal een overzicht geven van de Europese regels op dit vlak, ook gezien vanuit het concurrentievermogen van de Europese industrie.

3D printen in de maakindustrie

3D printen helpt, zoals eerder gezegd, materiaalverbruik te verminderen. Dat kan op meerdere manieren, zowel direct als indirect – alleen materiaal gebruiken waar nodig – of indirect. Dat laatste kan dan bijvoorbeeld door de performance van onderdelen te verbeteren door de ontwerpvrijheid die AM biedt. Maar het kan ook via tooling: gereedschappen die tot een beter productieproces leiden. Voorbeelden hiervan worden onder meer toegelicht door Wim Six en Wim Hermans, respectievelijk R&D Project manager bij Deceuninck en Development Engineer bij 3D Systems. Zij geven tijdens het SIM Materials Forum een presentatie over het 3D printen van extrusiematrijzen.

AM serieproductie in de luchtvaatindustrie

Jan Peirs van BMT Aerospace zal tijdens de conferentie de weg schetsen naar serieproductie met additive manufacturing. BMT Aerospace ontwikkelt meerdere onderdelen voor vliegtuigen en offshore-industrie die het seriematig met 3D metaalprinten wil gaan produceren. Hier levert de ontwerpvrijheid die additive manufacturing biedt de verbeterslag in de prestaties én het materiaalgebruik van de onderdelen. BMT Additive, de AM-dochter, is onlangs gecertificeerd voor de AM-productie van een impeller voor de olie- en gasindustrie. Deze zal voortaan seriematig geproduceerd worden met additive manufacturing. In de presentatie op Advanced Engineering zal de weg naar seriematig produceren met AM worden geschetst.

De toepassingen van additive manufacturing bij zowel Deceunink als BMT Aerospace komen in het blok Climate & Energy tijdens het SIM Materials Forum aan bod op 24 mei ’s middags.

Advanced Engineering 2023 vindt op 24 en 25 mei plaats in Antwerp Expo. Het SIM Materials Forum vindt op 24 mei ’s middags plaats. Behalve het lezingenprogramma staan er meer dan 110 exposanten, waaronder 3D Infinity als 3D printservice bureau en Flam3D. Gratis toegangskaarten zijn via deze link te krijgen.

Back to top button