Top story

TechniShow 2024: focus op het totale AM-proces

3D printen samen met automatisering hoofdthema van de beurs

Met momenteel al meer dan 100 aanmeldingen is de TechniShow 2024 goed uit de startblokken gekomen. Additive manufacturing én automatisering worden twee hoofdthema’s op de beurs. Philippe Reinders Folmer, bestuurslid FPT VIMAG, wil samen met exposanten de next step op beide vlakken tonen.


“Dat betekent we de stap zetten van robotisering naar automatiseren in de ware betekenis van het woord; productiecellen compleet zelfsturend maken. En met additive manufacturing betekent dit dat we laten zien hoe je slimmer 3D print en hoe je de technologie in het hele proces integreert, inclusief nabewerken”, zo verduidelijkt Philippe Reinders Folmer de plannen die FPT VIMAG met beide thema’s op de TechniShow 2024 heeft.

Additive manufacturing is een slow starter geweest, maar komt nu op gang

Ook de TechnisShow 2024 krijgt een 3D printplein, waar technologie en toepassingen worden getoond. (Foto: Flam3D)

AM-plein

Binnen het bestuur heeft hij de taak op zich genomen om voor beide thema’s een technologie- en applicatieplein in te richten. Wat additive manufacturing betreft, wordt dit waarschijnlijk één plein waar exposanten zowel de technologie demonstreren als spraakmakende toepassingen laten zien. Komende weken gaat hij hierover met verschillende exposanten in gesprek. Dat betekent dat partijen die zich nu aansluiten volop de kans krijgen mee te denken over de invulling. Philippe Reinders Folmer wil op de TechniShow 2024 laten zien hoe bedrijven die de technologie toepassen, inmiddels de volgende stap zetten.

AM begint zich te ontwikkelen

“Additive is een slow starter geweest”, zegt hij. “Maar het begint zich nu te ontwikkelen. Bedrijven hebben voor zichzelf al uitgemaakt dat 3D printen een oplossing is; nu kijken ze hoe ze 3D printen kunnen opschalen naar serieproductie en kunnen integreren in hun bestaande processen. Dat willen we als FPT VIMAG naar voren brengen.” Op een slimmere manier 3D printen draagt bij aan lagere totaalkosten voor de AM-onderdelen. Hiervoor is het belangrijk naar het totale proces te kijken, inclusief het CNC-nabewerken.

Focus verschuift naar hele proces

“De focus verschuift naar het hele proces”, zegt Philippe Reinders Folmer. “Het meest optimale is de som van alle suboptimale oplossingen.” Als voorbeeld noemt hij het integreren van de supports in het werkstuk waardoor het gemakkelijker en stabieler op te spannen is voor een mechanische nabewerking. Hierdoor is het werkstuk niet optimaal licht en duurt het printproces wellicht wat langer, maar het gehele proces tot en met de nabewerking is efficiënter en goedkoper.

De Nederlandse hightech toeleveranciers zijn begonnen met seriematige productie met AM, zoals KMWE Precision dat met deze onderdelen doet.

Bouwplaat blijft machine-onderdeel

Hij haalt er een voorbeeld bij uit de productie van de RenAM 500Q bij Renishaw. De optische module wordt 3D geprint op de bouwplaat die tegelijkertijd deel uitmaakt van het onderdeel. Philippe Reinders Folmer: “De bouwplaat gebruiken we niet alleen als opspanmiddel, maar ook als montageplaat om de module in de machine te monteren.” Zo zijn er meer oplossingen, bijvoorbeeld onderdelen op een nulpunt spansysteem printen zodat ze direct opgespannen kunnen worden in een CNC-bewerkingscentrum. “Door goed na te denken hoe je print, kun je kosten besparen. Vroeger dacht men aan robots die de bouwplaat uit de 3D printer haalden, maar je kunt veel meer besparen door slimmer te werken zodat het proces na het 3D printen korter duurt. Want de kosten zitten in de handling na het 3D printen. Als je dat reduceert, ben je spekkoper. Dit soort oplossingen willen we op de TechniShow laten zien.” Naast het AM plein staan er ook weer guided tours op het programma.

Autonome productiecellen

Eigenlijk geldt een soortgelijk verhaal voor automatisering, het tweede thema waar Philippe Reinders Folmer samen met Arnoud de Kuijper van Cellro aan werkt voor de TechniShow 2024. Nederland loopt voorop qua robotisering. Maar het wordt nu tijd voor de volgende stap en die behelst meer dan een robot de machine laten beladen. “We schuiven op naar automatiseren. Dat betekent dat we data uploaden richting ERP en kwaliteitssystemen. Deze data gaan we gebruiken om processen te observeren, capaciteit en onderhoud te plannen. Zo maken we productiecellen volledig zelfsturend.” Door de stap van robotisering naar automatisering te zetten, kunnen bedrijven meer produceren met hetzelfde aantal medewerkers.

TechniShow 2024 vindt plaats van 12 t/m 15 maart in de Jaarbeurs Utrecht. Op 5 juli organiseren FPT VIMAG samen en Jaarbeurs Utrecht TechniShow Talks, een online discussieprogramma met dit keer Menko Eisma (TRUMPF), Mathijs Wijn (LVD Nederland), David Bender (Bendertechniek) en David Kemps (ABN AMRO). Wie suggesties of ideeën heeft voor het AM-plein kan contact opnemen met FPT-VIMAG.

Back to top button