3D printmarktTechnology

HP en Concept Laser sterke 3D printtroeven van Landré

Landré opent deze week voor het eerst de deuren van de nieuwbouw in Houten voor de maakindustrie in de Benelux. Naast de CNC machines van Haas zullen vooral de verschillende 3D printtechnieken de aandacht trekken. Met de komst van HP als nieuwe speler in deze markt én de vernieuwingen die Concept Laser heeft aangekondigd, heeft Landré sterke troeven in handen.

 

“Met HP gaan we ook in de kunststoffenindustrie naar het 3D printen van final parts”, zegt Jan Floor van Egmond, directeur bij Landré, als hij op Formnext de 3D printtechnologie van HP uit de doeken doet. Landré is één van de twee partijen in de Benelux waarmee HP in zee gaat om de 3D printmarkt te bewerken. De Amerikanen hebben de afgelopen maanden zowel in de VS als Europa de productieversies van hun eerste 3D printers getoond. In het eerste kwartaal van 2017 starten de leveringen.

 

Landré: met printtechniek van HP gaan we eindtoepassingen 3D printen

jan floor van egmond
Van links naar rechts Floris Stam en Jan Floor van Egmond (Landré) en Yves Jamers, sales & channel manager bij HP.

HP: sneller en lagere materiaalkosten

Jan Floor van Egmond verwacht er veel van. Voor de eerste generatie machines tellen vooral de voordelen qua snelheid en kosten. HP gebruikt poeders, maar in plaats dat een laserstraal poederdeeltjes versmelt, gebruikt men een lichtbron waarmee in de fusing en detailing agents een reactie op gang wordt gebracht. Per seconde kunnen de 3D printers 30 miljoen druppels van 20 µm positioneren. Het hele bed wordt vervolgens in één keer belicht. Daardoor print HP tot wel 10 keer sneller dan de gangbare SLS-printers. Het poeder dat niet in het product komt, wordt als supportmateriaal gebruikt. Omdat HP gebruik maakt van agents, hoeft het poeder zelf niet chemisch reactief te zijn. Daardoor wordt degeneratie van het poeder, typisch voor SLS-technologie, voorkomen. Door 20 procent nieuw poeder toe te voegen, kan men het niet gebruikte poeder opnieuw inzetten. “Hierdoor liggen de materiaalkosten veel lager”, aldus Jan Floor van Egmond.

 

HP fusion
De toekomst bij HP: het printen van elektrisch geleidende materialen.

 

Toekomst: slimme producten 3D printen

Met de hogere snelheid en de lagere materiaalkosten, heeft HP volgens hem de troeven in handen om 3D printen van eindtoepassingen mogelijk te maken. Dat hoeven volgens hem niet altijd producten te zijn die ook nu van kunststof worden gemaakt. “In de machinebouw gebruikt men vaak plastic kapjes, die je nu heel goed kunt laten printen. Maar ook metalen onderdelen die niet belast worden, kun je nu vervangen door 3D printstukken.” Jan Floor van Egmond kijkt echter vooral uit naar de mogelijkheden die de HP printtechnologie in de toekomst gaat geven. HP liet daar op Formnext al het een en ander van zien. “We gaan naar slimme producten toe”, aldus Van Egmond. Bijvoorbeeld een kunststof staaf met hierin een 3D geprinte geleidende strip waarvan de weerstand kan worden gemeten. Hiermee kun je de mechanische belasting van het onderdeel bewaken. Het onderdeel geeft zelf aan wanneer de belasting te hoog wordt. Door de agenttechnologie van HP wordt zo’n geleidende strip in dezelfde tijd mee geprint. Het enige dat straks nodig is dat op deze plek een andere agent wordt gebruikt die voor de andere materiaaleigenschappen zorgt.

 

ConceptLaser vergroot bouwvolume kleine metaalprinter

 

Mlab cusing 200R
Het bouwvolume van de kleine Mlab cusing metaalp[rinter is sterk vergroot.
Mlab Cusing 200R nu met 200W laserbron

De tweede troef van Landré op 3D printgebied is de lijn 3D metaalprinters van Concept Laser. Het management heeft onlangs nog eens benadrukt dat de overname door GE geen gevolgen heeft voor andere klanten. Sterker: GE wil fors investeren in de Duitse vestiging. Concept Laser verwacht tegen het eind van dit jaar de 700e 3D metaalprinter te installeren bij een klant. Een van de nieuwe machines van de Duitse fabrikant is de Mlab Cusing 200R, een grotere uitvoering van de kleine 3D metaalprinter die la langer leverbaar is. Het bouwvolume is vergroot tot 100 bij 100 mm (x en y) en eveneens 100 mm in de z-richting. Het vermogen van de laserbron is verdubbeld tot 200W en het gebruik van grotere filters laten toe de machine langer onbemand te laten werken. Concept Laser bouwt voor deze metaalprinter een stand alone zeefstation, waarin het poeder in inerte toestand gezeefd wordt. Het zeven van het poeder gebeurt dus parallel aan het 3D printen.

 

Een Kuka robot zorgt voor het automatisch verwijderen van het overtollig poeder.
Een Kuka robot zorgt voor het automatisch verwijderen van het overtollig poeder.

M Line factory: losse units en een AGV

Tegenover deze compacte 3D metaalprinter staat de nieuwe M Line factory PRD. Dit is een productiemachine met een maximaal bouwvolume van 400 bij 400 bij 425 mm en de keuze uit 1 tot 4 laserbronnen (400 – 1000W). Het systeem bestaat uit drie losse units: de doseerunit (waarin de printjob wordt voorbereid), de printunit en het uitpakstation. Hoewel de drie units onafhankelijk van elkaar werken, kunnen ze met tijdelijk aan elkaar worden gekoppeld zodat er een manarm 3D printsysteem ontstaat. Als de ene printjob gereed is, kan de module automatisch gewisseld worden zodat de stilstand van de unit waarin wordt geprint, tot een minimum wordt beperkt. Voor het transport tussen de units gebruikt Concept Lasers de AGV’s van Swisslog, onderdeel van Kuka. Kuka zelf levert voor het uitpakstation een robot zodat het verwijderen van het poeder geautomatiseerd kan gebeuren. Concept laser heeft ook de recoater vernieuwd. Deze beweegt nu parallel aan het belichten terug naar de uitgangspositie, wat de snelheid van het printen ten goede komt.

 

Opening nieuwbouw Landré

Landré zal nog niet alle nieuwe machines tonen bij de opening van de nieuwbouw op vrijdag 9 december. Wel zijn er voorbeeldproducten beschikbaar én toont Landré het Rapidcenter, het 3D print servicebedrijf voor zowel metalen als kunststof onderdelen dat eveneens in Houten is gevestigd. Inschrijven voor 9 december (10.00 tot 17.00 uur) kan hier.

 

Back to top button