MaterialsTechnology

Relay met verjongingskuur PA12 finalist Gouden Kiem Award

Relay 3D is één van de drie finalisten van de Gouden Kiem Award, de award voor de meest bijzondere startup in de chemie. Relay heeft een technologie ontwikkeld waarmee gedegradeerd polyamidepoeder dat tijdens 3D printen ontstaat, wordt opgewaardeerd zodat het opnieuw in het 3D printproces kan worden ingezet. De winnaar van de Gouden Kiem Award wordt op 7 december bekend gemaakt.

 

Technologie maakt thermisch verouderd PA 12 opnieuw geschikt voor 3D printen

Over 3D printen wordt vaak gezegd dat het een maaktechnologie is die efficiënt met grondstoffen omgaat. Je gebruikt alleen materiaal waar het echt nodig is in het product. Bij laser sinteren gaat dat niet helemaal op. Omdat het poeder als support wordt gebruikt, moet bij deze printtechnologie het volledige bouwvolume worden gevuld. Voor elke kilo aan producten is tien kilo grondstof nodig, aldus Olaf van Duren, samen met Ferdi Verboom oprichter van Relay. Van de 9 kilo die niet in het product komt, kan slechts 5 kilo opnieuw worden gemengd met nieuw materiaal tot een printbare mix. 4 kilo is volstrekt onbruikbaar door de thermische veroudering. “Het poeder degradeert zodanig dat je het niet goed meer kunt verwerken.”

 

Twee chemische doorbraken

Relay heeft een technologie ontwikkeld waarmee dit poeder weer geschikt wordt gemaakt voor 3D printen. Het heropwaarderen gebeurt langs chemische weg. Het materiaal wordt verjongd zodat het opnieuw kan worden gebruikt in het 3D printproces. Tevens hebben ze een kwaliteitscontrolesysteem ontwikkeld waarmee 3D printbedrijven inzicht krijgen in de kwaliteit van het poeder. Voor deze twee doorbraken op chemisch gebied is Relay genomineerd voor de Gouden Kiem Award. NWO Chemische Wetenschappen, de Topsector Chemie en InnovatieLink reiken deze prijs jaarlijks uit aan de meest bijzondere startup in de chemie. De winnaar ontvangt 25.000 euro voor onderzoek, publiciteit en coaching. De uitreiking vindt plaats op 7 december tijdens Chains, de grootste wetenschappelijke chemieconferentie in Nederland.

 

3D print PA12
In de proeffabriek in Eindhoven verwerkt Relay nu 200 kg PA12 per maand, eind 2016 wil men op 1000 kg per maand zitten.

Eindhovense proeffabriek opschalen; marktintroductie Q1 2017

InnovationLAB

Relay werkt op dit moment aan de opschaling van de technologie in een proeffabriek bij de TU Eindhoven. De ondernemers hebben bij de opzet van hun bedrijf en financieringsaanvraag steun gekregen vanuit het innovationLab van de TU/e. In de proeffabriek verwerkt men momenteel 200 kilo per maand. Nog voor het eind van dit jaar wil Relay aantonen dat 1000 kilo per maand ook haalbaar is. In het eerste kwartaal van 2017 wil men dan naar de markt komen met de nieuwe technologie.

 

Back to top button