Applications

Zilveren Olympisch sprintteam op fiets met 3D geprinte stuurpen

Tweede keer dat 3D-Laserdruck onderdelen print voor baanrennersteam

De eerste zilveren medaille voor het Duitse Olympisch team in de discipline baanwielrennen teamsprint is binnen. Dankzij 3D metaalprinten. Althans, de fiets waarop Emma Hinze en Lea-Sophie Friedrich in de teamsprintwedstrijd net naast het goud grepen, bevat een gepersonaliseerde en stromingstechnisch geoptimaliseerde stuurpen die 3D-Laserdruck geprint heeft van aluminium.


Het Duitse 3D print servicebureau 3D-Laserdruck is niet helemaal onbekend in de Duitse baansportwereld. Vijf jaar geleden heeft het jonge bedrijf uit Reutlingen (nabij Stuttgart) ook al een onderdeel voor het Olympisch team geprint. Dit keer heeft het Institut für Forschung und Entwicklung von Sportgeräten (FES) opnieuw aangeklopt voor ondersteuning.

Design van vijf jaar geleden verder verbeterd

Verbinding carbon frame en vork met stuur

De uitdaging was de fiets voor de sprintwedstrijden op de Olympische wielerbaan zo licht mogelijk te maken. Dat doe je in de wielrensport doorgaans door koolstofvezels te gebruiken. 3D-Laserdruck heeft de stuurpen van aluminium geprint om een lichte en toch sterkte verbinding te maken tussen het carbon frame en vork en het stuur. Door de geometrie aan te passen, hebben de onderzoekers de zitpositie van de wielrensters kunnen optimaliseren. Bij de spelen in Rio de Janeiro is dit onderdeel ook al geprint. De ervaringen van vijf jaar geleden zijn gebruikt om met simulatiesoftware het ontwerp van de stuurpen te verbeteren en extra veiligheid in te bouwen.

6 varianten geprint in vijf dagen tijd

Om gewicht te besparen, zijn rasterstructuren geïntegreerd. Ook hebben de ontwikkelaars van het Duitse sportinstituut enkele vormfuncties geïntegreerd. Hiermee is de luchtweerstand verder teruggebracht. 3D-Laserdruck, dat de engineers van FES ondersteund heeft bij het optimaliseren van de ontwerpen voor de laser poederbed metaalprinter, heeft de uiteindelijke stuurpen in 6 individuele varianten 3D geprint en nabewerkt in vijf dagen tijd. Door de optimale positionering op het bouwplatform kon de supportstructuur beperkt blijven. Daarna zijn de stuurpennen in het laboratorium van FES aan de nodige testen blootgesteld. Tot en met 8 augustus zijn de vier Duitse wielrensters met de fiets actief in Tokio.

Back to top button