Top story

Sculpteo: 3D printen wordt stilaan mainstream technologie

Highlights
  • Van de Power users print 16% series tot 10.000 stuks
  • De reden waarom 3D printen? 11% antwoordt flexibele productie
  • Poederbed technieken zoals MJF, SLS en SAF) worden steeds meer ingezet
  • Budget de grootste belemmering

3D printen wordt steeds meer een mainstream productietechnologie. Dat concludeert het Franse 3D printservicebureau Sculpteo op basis van het 8e onderzoek The State of 3D Printing. 40% van de Power users gebruikt 3D printen voor kleine series; 18% zet de technologie in voor massaproductie. Duurzaamheid is momenteel een belangrijk thema.


Sculpteo, onderdeel van BASF, heeft opnieuw een onderzoek gedaan onder gebruikers van 3D printtechnologie. De deelnemers komen vooral uit Europa (63%) en de VS (23%). Meer dan een kwart gebruikt de technologie elke dag. 47% van de deelnemers 3D print mechanische onderdelen, terwijl 28% consumentenproducten 3D print. Deze groei in 3D-printing is een duidelijk bewijs van de vooruitgang die nu wordt geboekt op het gebied van technologieën, materialen en oplossingen voor nabewerking, aldus de onderzoekers over uitkomsten van de enquête. Power users zijn de deelnemers met meer dan gemiddelde ervaring met 3D printen.  

Meer dan helft van deelnemers zegt: 3D printen geeft een concurrentievoordeel

Kopgroep tekent zich af

Het verschil tussen de Power users en alle gebruikers is opvallend. De doorsnee deelnemer aan het onderzoek 3D print vooral prototypes : 75% tegenover slechts 49% bij de Power users. Naarmate de series groter worden, kantelt dit beeld. Van de Power users print 16% onderdelen in series van 1.001 tot 10.000 onderdelen.  Van alle deelnemers doet dit slechts 6%. Kijk je naar massaproductie dan zet 4% van de Power users 3D printen hiervoor in tegenover slechts 2% van alle deelnemers. Er tekent zich dus een kopgroep af die duidelijk in de productie veel meer doet met de technologie dan gemiddeld genomen. Dat blijkt ook uit de antwoorden op de vraag hoe beoordeelt u het gebruik van 3D-printing als onderdeel van uw bedrijfsstrategie? Van de Power users zegt 61% dat 3D printen een van de sterke kanten van de organisatie is, en dat ze daarmee voor liggen op concurrenten. 53% noemt het zelfs een concurrentievoordeel. Slechts 6% zegt dat het geen significante impact op de business heeft, een antwoord dat gemiddeld in het onderzoek door 10% van de deelnemers wordt gegeven.

Waarom: flexibele productie naast kortere time-to-market

Interessant is om door te vragen naar het doel van 3D printen. Waarom kiezen bedrijven voor deze productietechnologie? 11% geeft als reden op dat men een flexibelere productie zoekt. 7% geeft aan dit te doen om de assemblage te vereenvoudigen door een op 3D printen afgestemd design. 9% noemt mass customization als doel van 3D printen. Voor de grote groep is versnellen van productontwikkeling het belangrijkste motief (24%). Voor het 3D printen gebruiken ze in toenemende mate poederbedtechnologieën, zoals SLS en MJF (23% in huis printen, 66% via een externe partner). SLS, MJF en SLA zijn de meest gebruikte technieken. Driekwart van de deelnemers is voor 3D metaalprinten afhankelijk van een externe leverancier.

Budget de remmende factor

Opvallend is dat budget in de meeste gevallen de remmende factor is. Een op de drie deelnemers noemt budget als de belangrijkste belemmering in 3D printen. Voor 19% is dat de kwaliteit van de onderdelen, voor 8% de beschikbaarheid van geschikte materialen en eveneens voor 8% de kennis die nodig is. Materialen zijn bij meer deelnemers een issue: 53% van hen vraagt om meer speciale materialen. 48% heeft behoefte aan meer design skills om goede ontwerpen voor 3D printen te kunnen maken. Dat kan de acceptatie van 3D printen versnellen, denken ze.

Meer behoefte aan recycling

De AM-industrie wil meer gaan recyclen, ook 3D geprinte onderdelen zelf die om welke reden niet langer gebruikt worden.

Duurzaamheid

Sculpteo heeft in het onderzoek van dit jaar extra aandacht besteed aan het thema duurzaamheid. 40% is op zoek naar duurzamere methoden en materialen voor de vervaardiging van hun producten. 41% zegt dat 3D-printen hen helpt hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Uit dit rapport komt nog een ander cijfer naar voren: 61% van de deelnemers gelooft dat het grote voordeel van 3D-printen ligt in de mogelijkheid om op aanvraag te produceren. Dit voordeel vermijdt de inspanningen en beperkingen die gepaard gaan met de productie van een product dat uiteindelijk misschien niet wordt verkocht. Lokale productie wordt ook door de meerderheid (57%) genoemd als voordeel van 3D printen om de onderneming duurzamer te maken. Maar om echt duurzaam te zijn, zullen er meer recycling mogelijkheden voor 3D geprinte onderdelen moeten komen, meer duurzame materialen en meer hergebruik van poeder.

Het hele rapport kun je hier downloaden

Foto: er worden steeds meer series geproduceerd met 3D printen, mede door de steeds meer geautomatiseerde mogelijkheden voor post processing, zoals onder andere DyeMansion die ontwikkelt.

Back to top button