3D printmarkt

Nederlandse AM-sector scoort goed in internationale benchmark

Regio Berlijn wil AM-ecosysteem bouwen en laat zichzelf benchmarken

München is in Duitsland absoluut de place to be als het om additive manufacturing gaat. Althans, als je kijkt naar de aanbieders en gebruikers van AM technologie. Berlijn scoort met name als het om de startup scene gaat, netwerken en strategie en subsidies. Dat blijkt uit een benchmark die AM Power heeft gemaakt. Hierin is ook de positie van Nederland als AM hub meegenomen.


Het Duitse consultancybureau AMPower heeft de benchmark gemaakt voor het AMBER platform in Berlijn. In de benchmark worden vier Duitse steden vergeleken met Barcelona en Wenen én vier landen: Groot-Brittannië, Israël, Zwitserland en Nederland.


Additive manufacturing is onderdeel van het Masterplan Industriestadt Berlin

ultimaker cloud
Ultimaker is een van de meest bekende startsup in de Nederlandse AM-industrie. Nederland scoort op dit vlak internationaal goed.


Berlijn wil AM-ecosysteem uitbouwen

Aanleiding voor de benchmark is dat additive manufacturing onderdeel is van het Masterplan Industriestadt Berlin 2022-2026. Berlijn wil een AM-ecosysteem uitbouwen met als doel om spelers te verbinden met elkaar, competenties te bundelen en door te ontwikkelen. Ook wil Berlijn de kennis op AM-gebied vergroten en AM-gebaseerde innovaties versnellen. Dit alles gebeurt onder de vlak van AMBER (Additive Manufacturing Berlin-Brandenburg), het platform voor alle partijen. Om zich goed te positioneren is AMPower gevraagd een benchmark te maken en de sterktes en zwaktes van de regio in kaart te brengen.  


Nederland speelt vooruitstrevende rol in AM

Interessant vanuit Nederlands perspectief is dat de onderzoekers Nederland hebben meegenomen als een van de vier Europese landen met een sterke positie in additive manufacturing. Naast de regio München, Hamburg, Dresden, Aachen, Barcelona en Wenen zijn vier landen meegenomen, waaronder Nederland. De consultants van AMPower schrijven dat deze vier landen een vooruitstrevende rol spelen in additive manufacturing.


Weinig startups in de laatste jaren

Uit het rapport komt een beeld naar voren dat Nederland het op bepaalde punten goed doet in de AM-wereld. Kijk je naar de vergelijking die de consultants maken op basis van zowel interviews als literatuuronderzoek, dan scoort Nederland als het om AM gaat zeer goed met de startersscene. Net als Israël en Groot-Brittannië is hier de startup scene sterk. Opvallend is wel dat Nederland na 2017 echter veel minder AM-startups kent dan andere landen, 11 vergeleken met bijvoorbeeld 33 in Groot-Brittannië en 32 in de Duitse steden die meedoen aan de benchmark. Kijk je verder terug tot 2012 dan scoort Nederland hoog met 68 startups.


Nederland scoort bovengemiddeld op vlak R&D; ondergemiddeld als het om AM-events gaat


Goede score op in R&D

Nederland scoort als het om wetenschappelijke publicaties over AM gaat best goed afgezet tegen de omvang van het land. In 2022 kwamen liefst 352 publicaties van de Nederlandse universiteiten, met de TU Delft als koploper. Zwitserland haalde er 361, Israël 103 en Duitsland alles bij elkaar 1464. Bovengemiddeld goed doet Nederland het waar het gaat om zowel aanbieders als gebruikers van AM; onderzoek en onderwijs en netwerken. Minder dan gemiddeld scoort Nederland op het vlak van evenementen en strategie en subsidie. Groot Brittannië is wel de koploper: het land scoort op 5 van de 7 categorieën bovengemiddeld.


Berlijn heeft goede uitgangspositie

En hoe doet Berlijn het? Volgens AMPower zeer goed als het gaat om startups, netwerken en strategie en subsidiemogelijkheden. Bovengemiddeld doet Berlijn het op de andere punten, zoals aanbieders en gebruikers van AM, onderzoek en onderwijs en evenementen. De coördinatie van het AM-ecosysteem, gefinancierd door de staat Berlijn via het AMBER-initiatief en de focus op het onderwerp door specifiek rekening te houden met AM in het Masterplan Industrie, moeten duidelijk worden gezien als een uniek regionaal verkoopargument en kracht. De zwakte van Berlijn is echter dat er geen grote, gevestigde AM aanbieders zijn, evenmin grote gebruikers met een groot machinepark. Hierdoor ontbreekt een netwerk om nieuwe AM-technieken te testen.

De SWOT analyse van de verschillende steden en landen. (Afbeelding AMPower)


Geringe investeringsbereidheid vormt een risico

En last but not least is de bereidheid om te investeren in Duitsland over het algemeen beduidend lager dan in de VS of het VK. Dit betekent een risico voor startende bedrijven met hoge kapitaalvereisten, die hun bedrijf vervolgens in de VS kunnen vestigen, zoals bijvoorbeeld is gebeurd met Vulcanforms, waarvan de oprichter eerder werd opgeleid aan de RWTH Aachen University.

Foto: Xerion is een van de AM-bedrijven uit Berlijn.

Back to top button