3D printmarkt

3e editie 3D-Print Conference: toepassingen in creatieve en B2B sector

Komende week (1 juni) vindt in Amsterdam de 3e editie van 3D-Print Conference plaats. Dit jaar ligt het accent op succesvolle toepassingen van 3D printen. Daarnaast krijgt 3D printen voor de creatieve industrie extra aandacht. 3D-Print Conference beweegt zich op het snijvlak van mass customization, massaproductie en design.

 

Tussen de presentaties door wordt er live geprint in een 3D printing lab dat opgezet wordt door 3D Hubs, het Nederlandse bedrijf dat op een slimme manier wereldwijd inmiddels tienduizenden printers met het netwerk verbonden heeft. De conferentie zelf bestaat uit twee presentatiereeksen die gelijktijdig zullen plaatsvinden: een gericht op de creatieve industrie, de andere op de b2b toepassingen.

 

Moet je wel 3D printen?

In die laatste reeks geeft Onno Ponfoort van Berenschot de aftrap met een presentatie over het printproject in de Rotterdamse haven. Hierin is de haalbaarheid onderzocht van het 3D printen van spare parts voor de maritieme sector. Daarna belicht Ruth Jian, onderzoekster aan de RWTH Aachen, 3D printen vanuit een economische en sociale invalshoek. Aansluitend zijn er in de ochtend presentaties door Simona Ferrari van 3D Hubs en Jasper Middendorp, oprichter van Reflow. Reflow verwacht dat 3D printen een disruptief effect zal hebben in ontwikkelingslanden, omdat het juist hier problemen zoals slechte distributienetwerk, hoge transportkosten en gebrek aan kapitaal voor massaproductie omzeilt. In het middagprogramma zijn er verder presentaties door John Russchen van Autodesk en Mark Rahusen van EDS Innovation. Hij gaat met name in op de vraag moet je je product wel 3D printen? EDS Innovation ontwerpt voor opdrachtgevers metaal- en gietproducten. Dikwijls is, aldus Mark Rahusen, 3D printen een op zichzelf staand doel, terwijl dat in zijn ogen niet meer of minder is dan een productiemethode. Wessel Wits van de Universiteit van Twente belicht de state of the art in 3D printtechnologie en waar de techniek naar toe gaat. Tot slot presenteert Dustin Snijder van KPN Consulting Nederland een aantal toepassingen waarbij 3D printen gecombineerd wordt met Internet of Things.

 

Creatieve industrie

In de creatieve sessie komen sprekers aan bod uit de mode (Victor Luis Portes, oprichter van Dutch Catwalk), reclameindustrie (Nathan Coppens van DigitasLBI over meer dan een VR app voor de presentatie van de nieuwe Audi A4), brillenindustrie (Tim Dassen van Boulton Eyeware en de kunstenwereld (Eric van Straaten). In het creatieve blok is er ook een lezing door Julian Sing, oprichter van 3D Chef, over het 3D printen van voedsel. De beide sessies worden gezamenlijk afgesloten met een debat over 3D printen dat uitgezonden wordt op BNR Nieuwsradio.

Deelname aan 3D-Print Conference op 1 juni in het Amsterdamse Vondel CS kost 199 euro (49 euro voor studenten). Aanmelden kan hier.

 

 

Back to top button