Technology

Wil Stratasys ook metaal 3D printen?

Zoekt Stratasys toch naar mogelijkheden om iets te gaan doen met 3D metaalprinten? De onderneming is een van de investeerders in de Amerikaanse start up Desktop Metal, die een betaalbare 3D metaalprinter wil ontwikkelen. Saillant detail is verder dat een van de oprichters van het vroegere Objet eveneens is gestart met de ontwikkeling van een 3D metaalprinter.

 

Investering in Desktop Metal; oud Objet oprichter wil Xjet metaalprinter in 2016 lanceren

De berichten over de investering van Stratasys in de start up Desktop Metal staat te lezen op de financiele website The Motley Fool. Het verhaal klinkt een beetje ongelooflijk: Desktop Metal is pas enkele maanden bezig en heeft wel een idee maar nog geen prototype. Het team straalt blijkbaar vertrouwen uit naar de investeerders.

 

Veel inbreng van MIT-coryfeeën

De oprichters zijn onder andere Yet-Ming Chiang, een professor materiaalwetenschap en engineering aan het MIT; Rick Chin, een vroegere engineer van SolidWorks. Tot de oprichters behoren verder het hoofd van de materiaal en engineering faculteit van het MIT en Matt Verminski, voormalige vice president van Kiva Systems, het robotbedrijf dat enkele jaren gelden door Amazon is gekocht. Ric Fulop is een van de andere oprichters en CEO van de start up. Hij heeft de afgelopen jaren meerdere techbedrijf gestart en was recent nog betrokken bij de investeringen in MarkForged, een fabrikant van 3D printers voor carbon-, glas- en kevlar vezels. Tegenover de website Xconomy zegt Fulop: “3D metaalprinten ligt tot nog toe buiten het bereik van veel bedrijven omdat het erg duur is en langzaam, Wij ontwikkelen een systeem dat zeer snel is en meer toegankelijk. De investeerders stoppen in een eerste ronde in totaal 14 miljoen dollar in de start up. Tot deze groep investeerders behoort onder andere Stratasys, een van de grootste fabrikanten van 3D printers die tot nog toe echter alleen in polymeren actief is.

 

Xjet (Israël) kondigt metaalprinter aan voor 2016

Interessant is te weten dat een van de oprichters van het vroegere Objet, enkele jaren geleden samen gegaan met Stratasys, eveneens gestart is met het ontwikkelen van een 3D metaalprinter. Hanan Gothait, vroegere oprichter en CEO van Objet, leidt nu Xjet en denkt met de Nano Metal Jetting technologie metalen componenten te kunnen printen. In plaats van een hars dat uithardt, print de machine nu nanodruppels metaal. In feite willen de oprichters van Xjet de inkjettechnologie geschikt maken voor metaal. Een patentaanvraag dateert al uit 2009. In dit patent wordt gesproken over nano metalen voor de halfgeleiderindustrie. Daarmee zou men weerstanden en ook transistoren direct kunnen gaan printen. Gothait heeft onlangs op een conferentie in Israël meer over de technologie gezegd. Men wil hiermee nu ook metalen componenten gaan printen. De technologie zou het 3D printen van metalen componenten veel goedkoper maken dan de huidige technieken. Tot de investeerders in Xjet horen onder andere Applied Materials, wat wel een verwijzing is naar de semiconductor industrie.

FOTO: Stratasys biedt via het eigen 3D print servicebedrijf al 3D metaalprinten aan, maar maakt daarvoor gebruik van machines van andere fabrikanten.

Back to top button