3D printmarktApplications

Werkstuk van 180 kilogram seriematig geprint op Metalfab1

Een Amerikaanse klant van Additive Industries slaagt erin met de Metalfab1 3D metaalprinter seriematig componenten te printen met een diameter groter dan 420 mm en een hoogte van 400 mm. Elk onderdeel weeg 180 kilogram. De klant is zo tevreden met de Nederlandse 3D metaalprinter, dat hij er zes heeft bijgekocht.

 

Deze order van zes Metalfab1 AM-systemen is voor Additive Industries de grootste order tot nog toe. De Amerikaanse klant uit de luchtvaartindustrie heeft al vier Metalfab1 systemen in gebruik. Tegen eind van dit jaar staan er in de fabriek in Californië tien 3D metaalprinters van het Eindhovense bedrijf. En de kans bestaat dat dit aantal in 2020 nog verder wordt uitgebreid.

Amerikaanse aerospaceklant bestelt zes Metalfab1 metaalprinters in een keer

 

Het grootste ooit op poederbedmachine

“Dit onderdeel is waarschijnlijk het grootste, meest complexe onderdeel ooit op een laser powderbed fusion systeem in serieproductie geproduceerd”, zegt Shane Collins, directeur Additive Industries North America. De afmetingen van het 180 kilogram zware werkstuk zijn des te opmerkelijker omdat de bouwkamer van de Eindhovense 3D metaalprinter netto 420 bij 420 bij 400 is. Het typeert volgens de fabrikant een omslagpunt in additive manufacturing, omdat tot nog toe de onderdelen meestal klein waren – zodat er meerdere gecombineerd kunnen worden in één buildjob – om aan de ROI-eisen te voldoen. De Amerikaanse klant slaagt erin om met de Metalfab1 dergelijke grote onderdelen te 3D printen én kostentechnisch goed uit te komen. Afgelopen juni verwerkte de klant van Additive Industries in één maand 700 kilogram metaalpoeder.

 

Shane Collins

Shane Collins, directeur Additive Industries North America. (Foto’s Additive Industries)

 

Concept Metalfab1 heeft zich bewezen

Volgens Additive Industries toont deze grote order aan dat het op de productie-eisen gebaseerd concept van de 3D metaalprinter zich bewezen heeft. Het concept voldoet aan de eisen van de industrie wat betreft de efficiency van AM-systemen. Als de zes nieuwe systemen eind dit jaar zijn uitgeleverd, staan er in Noord-Amerika in totaal 17 Metalfab1 systemen. Eind 2017 is pas de eerste geleverd. Omdat elk systeem vier lasers van 500W heeft, leveren deze 17 Metalfab1 systemen de capaciteit die volgens Shane Collins vergelijkbaar is met 68 3D metaalprinters met één laser aan boord.

 

Groei gaat versnellen

De snelle groei in Noord-Amerika komt volgens Daan Kersten, CEO van Additive Industries, door de focus op de lucht- en ruimtevaartindustrie. “We verwachten dat deze groei versnelt zodra onze klanten hun applicaties bekend maken en méér maakbedrijven zien welke grote, complexe onderdelen gemaakt kunnen worden met de Metalfab1 uit titanium, aluminium, staal en nikkelgebaseerde legeringen.”


Back to top button