bioprintingManufacturersTechnology

Tissue printing komt snel dichterbij

Het 3D printen van menselijk weefsel komt steeds dichterbij de realiteit. Dat werd afgelopen week duidelijk op 3D Medical Expo. Hier presenteerden zowel Cellink als Rokit hun betaalbare 3D printers voor tissue printing.

 

Cellink verwacht binnen 10 jaar huidweefsel te printen

De tweede editie van 3D Medical Expo in Maastricht trok opnieuw zowel exposanten als bezoekers vanuit de hele wereld. Zo presenteerde het Koreaanse Rokit voor het eerst de bioprinter Invivo op het Europese vasteland. De Koreaanse fabrikant wil de stap naar de Europese markt maken met deze machine voor tissue printing. “In Zuid Korea beschikt bijna elk ziekenhuis wel over onze 3D printer. Bio printing is al in Korea ver”, aldus So Seul Yoo, overseas business development manager van het Koreaanse bedrijf.

 

Rokit Invivo
De Koreaanse bio printer van Rokit.

Hybride 3D printer

Het bijzondere aan de Invivo 3D printer voor regeneratieve geneeskunde is de machine met de standaard nozzle PLA en keramische materialen print voor de weefselstructuur; met een tweede kop print men collageen of biomaterialen. In de duurste uitvoering bouwt Rokit de 3D printer met nog een extra optie: een pneumatisch hot melting systeem waarin men twee materialen, waaronder een biomateriaal, kan mixen en direct printen. Hiermee kan men dus menselijk weefsel gaan 3D printen. De structuren worden geprint met een nauwkeurigheid van 1,5 µm. Het Koreaanse bedrijf heeft 3 miljoen dollar subsidie van de Koreaanse overheid gekregen om de technologie te ontwikkelen. Rokit Inc werkt met partners uit wetenschap en medische industrie aan de ontwikkeling van dergelijke materialen. De Koreaanse fabrikant zegt dat de materialen waarmee de printer wordt gebouwd FDA goedgekeurd zijn.

 

Cellink: betaalbare 3D bioprinters

Een soortgelijke ontwikkeling is te zien bij het Zweedse Cellink. Een startup: het bedrijf bestaat iets langer dan een jaar maar groeit snel (20 medewerkers verdeeld over Zweden en de VS). De technologie wordt echter al meer dan 12 jaar ontwikkeld aan de universiteit waar Cellink een spin off van is. Het bijzondere aan de Zweedse 3D printer is met name de prijs-kwaliteit verhouding. Gusten Danielsson, CFO, legt uit dat Cellink de 3D printers specifiek ontwikkelt om tot een optimale prijs-kwaliteit verhouding te komen. De core business is namelijk de ontwikkeling van materialen, bio ink. “Als onderzoekers een ton of meer moeten investeren in een dure bio plotter, doen ze het niet. Wij willen onderzoek naar tissue printing stimuleren. Daarom hebben we deze printer ontwikkeld.”

 

Cellink
Cellink biedt de 3D bioprinters met fikse korting aan mits onderzoeken hun gegevens willen delen met de community.

Korting voor community members

Onderzoekers die in de Cellink community hun ervaringen willen delen, krijgen de 3D printer nog eens met 50% korting. De standaard versie, Inkredible, kost dan 5.000 euro (of 10.000 in de + uitvoering), het nieuwe mode, de Bio X, gaat dan 20.000 euro kosten. In de beide 3D printers wordt met een bio ink van Cellink geprint, die de tijdelijke supportstructuur biedt voor de cellen waaruit dan uiteindelijk menselijk weefsel groeit.

 

Tissue printing binnen 10 jaar toepasbaar?

Hoe snel de ontwikkelingen in tissue printing gaat, blijkt uit de mate waarin de oprichters van Cellink na een jaar hun verwachtingen hebben bijgesteld. Bij de start van Cellink, 13 maanden geleden, dacht men nog dat het wel 20 jaar zou duren voordat de eerste 3D geprinte weefsels geïmplanteerd worden. “Nu verwachten we dat dit met huidweefsel wel eens binnen 10 jaar kan gebeuren.”

 

Conferenties

Gelijktijdig met 3D Medical Expo vonden er 4 conferenties plaats. In de conferenties kwamen vraagstukken en specifieke toepassingen aan bod op het gebied van printen van medische implantaten, medicijnen, dental en biomedisch materiaal. De 3D BioPrinting Conference was met name gericht op innovators uit de medische wereld. Denk hierbij aan tissue engineers, biomedical researchers en hardware fabrikanten en ontwikkelaars van (bio)materiaal.  De organisatie van  de conferenties lag in handen van Jakajima; de beurs is een samenwerking tussen Jakajima en MECC Maastricht. John Heuts, organisator van de 3D Medical Expo namens MECC Maastricht: “Wij zijn verheugd over de vele positieve reacties. Met name over de de hoge kwaliteit van zowel de internationale bezoekers als de exposanten. De markt voor medisch- en dentaal 3D printing blijft volop in ontwikkeling. Dit biedt ons de mogelijkheid ook volgend jaar weer een dergelijk platform te bieden.”

Rokit wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Seeda

 

Back to top button