3D printmarktTechnology

RapidPro 2020: dit heb je gemist als je er niet was

In een week waarin tal van grote evenementen werden geannuleerd of verschoven, heeft het Mikrocentrum RapidPro 2020 wel laten doorgaan. Het nieuwe concept biedt een basis om op verder te gaan. Het digitale productie ecosysteem was goed zichtbaar. En de NVvGT maakte duidelijk dat additive manufacturing niet de enige technologie is in het digitale tijdperk.


Het bleef tot de dag zelf spannend of RapidPro zou doorgaan of niet. Van de exposanten heeft slechts een handvol zich op het laatste moment teruggetrokken. Aan de bezoekerskant lijkt het Coronavirus meer invloed te hebben gehad. Mikrocentrum maakt maandag het definitieve cijfer bekend, maar volgens Eventmanager Tom Wessels hebben een kleine 1400 bezoekers RapidPro 2020 bezocht. “Van een aantal grote bedrijven hebben we geen enkele bezoeker gezien vanwege de bedrijfsinterne richtlijnen die nu gelden.” 

Digitaal productie ecosysteem krijgt betekenis met nieuw beursconcept

Goede start, en hoe nu verder? Het merendeel van de exposanten was tevreden over de 10e editie. Hoe tevreden, zal de komende tijd blijken. Het was een levendig evenement. RapidPro heeft in elk geval laten zien een nieuwe weg in te durven en kunnen slaan, Jammer dat het Coronavirus de laatste week parten is gaan spelen. Belangrijk is vooral dat het evenement erin geslaagd is duidelijk te maken dat digitale productie méér inhoudt dan 3D printen. Dat concept zal nu verder moeten worden uitgebouwd, waarbij RapidPro ook een podium kan worden voor de maakbedrijven die zich op de agile toeleveringsketens richten. Een Precisiebeurs voor digital manufacturing in ontwikkeling? 

Fiberneering 3D print nu grote vormen met geïntegreerde functies in expoyhars voor de composietindustrie

Geslaagde masterclass

Dat zorgde ook voor het wegvallen van het lezingenblok dat Fraunhofer Project Center op de eerste dag zou verzorgen. De masterclass die samen met Brainport Development en enkele andere partners werd georganiseerd, bleek succesvol. Zo’n 30 beslissers uit de maakindustrie hebben aan de masterclass deelgenomen. Ruben Fokkema, International Business Development manager, toonde zich donderdag eind van de middag tevreden met de deelname aan het event, dat voor de ontwikkelingsmaatschappij waardevolle leads heeft opgeleverd. Die bieden aanknopingspunten om de AM-activiteiten in de regio verder te gaan ontwikkelen. 

Digitalisering in de gietindustrie

Gieten (het product is gemaakt door Lovink met lost foam technologie) hoort wel degelijk thuis in digital manufacturing.

Ook de vier gieterijen die aan het collectief van de Nederlandse Vereniging van Gieterij Technici meededen waren achteraf enthousiast. Koen Melis van Melis Gieterijen presenteerde op de beurs Castlab, een onderneming waarmee hij de komende jaren Spare parts as a Service gaat ontwikkelen. “Binnen tien dagen leveren we onderdelen volgens de specificaties”, aldus Koen Melis. Dat kunnen gietstukken zijn, maar ook additief of verspaande onderdelen zijn. Castlab werkt aan software waarmee snel inzichtelijk wordt gemaakt welke productietechnologie het meest geschikt is voor een specifiek onderdeel. Lautus Casting presenteerde de Castability Checker, een simulatiemodel om snel te bepalen of een CAD-modellen gietbaar is en waar eventueel problemen ontstaan. Hiermee wil Roy Kastelein engineers die over geen of onvoldoende gietkennis beschikken, een tool aanreiken. “Want in combinatie met zandprinten en gieten kunnen we snel een prototype maken en direct de onderdelen overzetten naar serieproductie, wat met 3D printen niet kan.”

AM-Flow: beeldherkenning meer gebruiken

Hiermee sloten de gieterijen naadloos aan op het thema van RapidPro, het Digitale Productie ecosysteem. AM-Flow deed dat ook. De Nederlandse start-up, die samen met Additive Center en Marketiger de intrekt neemt op de Brainport Industries Campus, liet op RapidPro zien hoe je de kerntechnologie, beeldherkenning, kunt gebruiken in het hele AM productieproces. Een cobot met vision – gestuurd door Kunstmatige Intelligentie – sorteert de geprinte onderdelen voor de volgende stap in de productie. Terwijl het stuk geprint wordt maakt de software 360 graden renders van de onderdelen. Met behulp van laser triangulation en AI herkent het systeem ze en plaatst de cobot ze op de juiste conveyor.  De volgende stap is kwaliteitscontrole. AM-Flow heeft de eerste systemen voor testen staan bij onder andere BMW dat zo’n 1500 onderdelen per dag 3D print; digitale productie in de praktijk. 

Vormvrij 3D: nog groter keramisch printen

Klanten van Vormvrij 3D printen met keramisch materiaal grote warmtewisselaars. Bij VITO staan 12 machines van de Nederlandse fabrikant.

Vormvrij 3D heeft de keramiek 3D printer inmiddels doorontwikkeld tot een industrieel systeem, dat onder andere door het Belgische VITO gebruikt wordt om seriematig keramische katalysatoren te printen. Bij het Belgische ondrzoeksinstituut staat 12 machines van Vormvrij 3D, die beladen worden door een robot. Op RapidPro toonde Vormvrij 3D een prototype van de nieuwe Brutum, een groot formaat 3D printer, waarmee men straks onderdelen tot 80 cm hoog en 1,50 m lang wil printen. Een van de klanten wil uiteindelijk een ligbad kunnen 3D printen. De toepassingen van de 3D printer zijn overigens zeer verschillende: omdat de printkop geschikt is voor pasta’s, printen klanten de meest uiteenlopende materialen, tot en met voedsel. 

K3D presenteert nieuwe corporate look

Op de voorgrond de 3D geprinte warmtewisselaar, op de achtergrond de nieuwe identiteit van K3D.

K3d, samen met Additive Industries aanwezig, presenteerde in Veldhoven de nieuwe identiteit. “We hebben een heel nieuwe huisstijl ontwikkeld om onze eigen identiteit beter en consistenter te presenteren”, aldus Luuk Wissink, CEO. Daarmee staat de onderneming nog meer op eigen benen, wat als de verhuizing naar de BIC campus een feit is nog sterker zal worden. De oplevering van de ruimte op de campus staat gepland voor 1 juli.

miniFactory: 3D printproces monitoren

Het Finse miniFactory liet op de stand van Makerpoint de nieuwe Aarni procesmonitoring software zien. “De software verzamelt tijdens het printproces alle temperatuurdata, laag voor laag, en visualiseert dit als het onderdeel klaar is. Virtueel maken we een X-ray van het onderdeel”, aldus Olli Pihlajamaki, sales directeur van miniFactory. Voor de mechanische eigenschappen van het onderdeel is het belangrijk dat bepaalde temperatuurgrenzen in acht worden genomen. Aan het ‘röntgen’ model zie je direct waar het printproces buiten de vooraf ingestelde grenswaarden is gegaan. “Zelfs als het onderdeel er visueel goed uit ziet, zien we aan onze X-ray waar er eventueel fouten zitten. Dat gebruik je om de kwaliteit te beoordelen.” Met Aarni is de Finse fabrikant klaar voor de industrialisatie, zodra er normen beschikbaar komen. 


Back to top button