Applications

Wabtec investeert in 2e H2 printer van GE Additive

GE Additive heeft de derde H2 binder jet printer verkocht. Wabtec Corp. Investeert in de deze 3D printtechnologie omdat het inmiddels 250 producten heeft geïdentificeerd die zinvol zijn om te 3D printen. Wabtec ontwikkelt en bouwt onder andere oplossingen voor railvervoer, zowel goederen als personen.

De H2 is de 3D metaalprinter van GE Additive die eind 2017 werd aangekondigd als het alternatief voor het produceren van gietstukken. De machine werkt met een vloeibare agent, die via inkjettechnologie nauwkeurig op het poederbed wordt verspreid. Deze binding agent verbindt de metaalpoeders waar het product wordt opgebouwd. De tweede stap is het sinteren van deze groene delen.

250 onderdelen geïdentificeerd die zinvol zijn om te 3D printen

Ontwikkelaar spoorwegmateriaal wil low cost onderdelen printen

Wabtec gaat de H2 binder jet 3D printer in eerste instantie inzetten voor de productie van onderdelen voor locomotieven, motoren en voor het mijnbouwprogramma waarin de onderneming actief is. Philip Moslener, directeur WabtecOne Platform & Applied Innovation, spreekt over low cost onderdelen die het bedrijf op de H2 machine gaat produceren. Het concern heeft eerder al een H2 machine van GE Additive gekocht. Die staat nog in het lab van GE Additive. Daar is  samen met de engineers van Wabtec de technologie en de toepassing verder ontwikkeld. Wabtec heeft overigens recent de GE Transportation divisie van GE overgenomen.

AM is sleuteltechnologie

Philip Moslener noemt additive manufacturing een van de sleuteltechnologieën voor het bedrijf. “AM staat centraal in onze innovatieprogramma’s voor de industrieën die we bedienen”, zegt hij. Samen met consultants van GE Additive heeft Wabtec tot nog toe 250 producten geïdentificeerd waarvoor het interessant is om ze te gaan printen op de H2. Deze componenten zitten in de productlijnen die tot 2025 op de markt zijn of nog komen. Tot nog toe is alleen 316L als materiaal beschikbaar. GE Additive ontwikkelt nog andere materialen waaronder een laag koolstofhoudend staal.

Eerder investeerde motorenfabrikant Cummins al in de H2. Deze 3D printer is geschikt voor grotere werkstukken.


Back to top button