Technology

Waarom is snelheid bij 3D printen minder van belang?

Dat additive manufacturing geen snel proces is, is minder belangrijk, vindt Eric Klemp, directeur van het DMRC van de universiteit van Paderborn. “Het gaat bij additive manufacturing met metaal om de functionaliteit; in iets te maken dat bijzonder is.” Klemp stelt het programma van Inside 3D Printing Düsseldorf 2016 samen. 

 

Eric Klemp (DMRC): engineers kom uit de comfortzone

Eric Klemp deed zijn uitspraak vorige week bij de presentatie van de komende editie van de metaalmachinebeurs Metav. Deze ruimt plaats in voor een additive manufacturing area, een van de vier nieuwe thema’s op de beurs (23-27 februari Dusseldorf). Naast de klassieke aanbieders van 3D printtechnologie, zoals Renishaw, EOS en Conceptlaser, doen meerdere fabrikanten van hybridemachines mee (lees hier in het Made-in-Europe digimagazine meer over hybridemachines). Ook softwareleveranciers en 3D printbedrijven zijn in de AM area terug te vinden. Tegelijk met de beurs vindt de conferentie Inside 3D Printing plaats.

 

Inside 3D Printing tijdens Metav 2016

Eric Klemp en zijn team van het Direct Manufacturing Research Center, een instituut van de universiteit van Paderborn, is betrokken omdat gelijktijdig met de beurs de Inside 3D Printing conferentie plaatsvindt. Klemp is verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling hiervan. Hij vindt dat engineers nog teveel vasthouden aan de huidige ontwerpconcepten. “Waarom denken we dat onderdelen er moeten uitzien zoals ze er vandaag uitzien? Kom uit je comfortzone. We hebben geen gereedschappen meer nodig, we kunnen meerdere materialen combineren. Het gaat niet in de snelheid, maar om iets bijzonders te maken.”

 

Verandering door komst machinebouwers

Hij verwacht overigens dat additive manufacturing in een stroomversnelling komt nu echte machinebouwers de techniek omarmen. Zonder de pioniers in de 3D printindustrie tekort te willen doen, vindt Klemp wel dat de huidige 3D metaalprinters voor 90% over additieve technologie gaan en slechts 10% over machinebouw. De machinebouwers die nu instappen, zoals Trumpf, Mazak en DMG Mori, zullen dit omdraaien. “Zij weten hoe je machines bouwt. Dat leidt tot heel nieuwe concepten.” Ook hij benadrukt dat voor eenvoudige producten draaien en frezen in de toekomst de aangewezen productietechnologie blijft. Ga je complexe producten maken, met meerdere functies geintegreerd, dan heeft 3D printen zin.

 

Metalfab1 goed concept

Tijdens de persconferentie haalde Eric Klemp overigens de MetalFab1 van Additive Industries naar voren als een zeer interessant concept als het om 3D metaalprinten gaat. Hierin komen de zaken terug die nodig zijn om de technologie naar industriele toepassingen te brengen. Daan Kersten van Additive Industries is een van de sprekers op Inside 3D Printing.

Meer informatie over de AM Aerea op Metav vind je hier
En dit is het programma van Inside 3D Printing

 

Back to top button