Applications

Vijf Nederlandse finalisten bij internationale 3D Pioneers Challenge

Inzendingen tonen de brede inzetbaarheid van 3D printen

Opnieuw gooien 3D print innovaties uit de lage landen internationaal hoge ogen. Liefst vijf van de finalisten van de 3D Pioneers Challenge komen uit Nederland. Hun inzendingen laten meteen de veelzijdige inzet van 3D printen zien: van sloepen en onderdelen voor de olie- en gasindustrie tot en met betonprinten en materialen voor nederzettingen op andere planeten.


De internationale jury van de 3D Pioneers Challenge heeft de keuze gemaakt. Wie straks Rapid.Tech in Erfurt verlaat met hoofdprijs van € 35.000 op zak, blijft nog even geheim tot 18 mei. Dan worden de winnaars van deze 3D competitie, met een totale prijzenpot van € 150.000, bekend gemaakt op de beurs in Erfurt.

Van jachten tot offshore

Het thema van 3D Pioneers Challenge is dit jaar Convergence. In een aantal gebieden zoals mobiliteit, medtech, fashiontec en materialen zijn de deelnemers uitgedaagd om met disruptieve concepten te komen, waarmee ze duurzame productiemethoden mogelijk maken. De eerste Nederlandse finalist past hier precies in: Tanaruz Boats. De Rotterdamse startup van Alex Shifman en Hans Franke heeft onlangs het eerste 3D geprinte jacht afgeleverd bij de nieuwe eigenaar. Behalve dat Tanaruz de productie van de jachten digitaliseert worden deze geprint met gerecycleerd materiaal. Elk jacht kan in de toekomst weer verwerkt worden tot grondstof voor een nieuw jacht.

hybrid WAAM

Gecertificeerde leidingklem

De tweede Nederlandse finalist zit in een heel andere toepassing van 3D printen: MX3D heeft de nominatie te danken aan de additieve en subtractieve productie van een klem voor een olie- of gasleiding. Deze is door het Belgium Welding Institute getest en later gecertificeerd door Lloyds register. Door deze klemmen te 3D printen kunnen olie- en gasbedrijven hun voorraden aan onderdelen verminderen en wordt de doorlooptijd in de productie aanzienlijk korter. Hiermee besparen ze flink kosten omdat installaties minder lang stilgelegd hoeven te worden.

Circular AM voor de stedelijke omgeving

Elias Hernandez Valera van Wageningen University heeft samen met collega’s van het Mexicaanse Astro Mx een element voor een klimwand geprint. Zijn concept is gebaseerd op circulair gebruik van additive manufacturing, Circular AM. “Circular AM stelt actoren en burgers in staat tastbare voorwerpen te hebben als product van gerecycleerde of biologisch afbreekbare materialen. AM helpt te denken in een circulair systeem gebaseerd op CE-principes”, zegt de Wageningse phd hierover op zijn LinkedIn profiel.

Afvalstroom wordt nieuwe grondstof

Ook de inzending van Concr3de is een voorbeeld van hoe additive manufacturing en circulariteit samen komen. De Rotterdamse startup heeft met eigen 3D betonprinters ontwikkeld en gebruikt als materiaal onder andere leisteen afvalslib. Daarmee heeft het stenen dakpannen geprint voor de restauratie van een kasteel. De printtechnologie leent zich echter ook voor andere materialen.

Variabele stijfheid

Henriette Bier en Arwin Hidding van de TU Delft hebben de finaleplaats bereikt met een heel ander type innovatie. Zij hebben met een robot een chaise longue geprint die vervormbaar is tot een ligstoel en ook weer teruggebracht kan worden naar de uitgangsvorm. De variabele stijfheid zit in het materiaal dat in Delft werd ontwikkeld: In combinatie met de geprinte structuur kan dit zowel flexibel als stijf zijn. De ontwikkeling aan de TU Delft gebeurt overigens voor toepassingen op andere planeten.

3D Pioneers Challenge

Een overzicht van alle finalisten vind je hier. De inzendingen zijn tijdens Rapid.Tech (17-19 mei) op de beurs in Erfurt te zien.

Back to top button