ManufacturersMaterialsTechnology

Versnelling materiaalontwikkeling stimuleert doorbraak HP printtechnologie

HP is gestart met de uitlevering van de eerste serie 3D printers. Binnenkort staan ze ook in de Benelux bij enkele 3D printbedrijven. Materiaalontwikkeling moet de doorbraak van de HP printtechnologie versnellen. Voor Landré reden om op 10 en 11 mei een 3D print event te organiseren. Naast de jet fusion technologie van HP is er ook aandacht voor 3D metaalprinten én voor mass customization.

 

Landré organiseert 3D Print event rond introductie HP jet fusion printers

HP wil met de jet fusion technologie fors marktaandeel winnen op de 3D printmarkt. De HP jet fusion 3D printer produceert namelijk duurzame eindproducten sneller en goedkoper dan andere 3D print technieken tot nog toe kunnen. Kunststofverwerkende bedrijven kunnen daarmee kleine series goedkoper en sneller produceren. Machine- en apparatenbouwers kunnen enkelstuks metalen onderdelen zelf vervangen door lichtere kunststof producten en fabrikanten kunnen hun producten customizen.

 

Open materiaalinnovatie

Om de doorbraak van de HP printtechnologie te versnellen, zet HP in op open innovatie aan de materiaalkant. “Materialen zijn de drijvende factor in deze sector. Bij de basismaterialen willen we daarom echt concurrentie tussen aanbieders. Als we alles zelf moeten doen, kunnen we niet voldoende snel opschalen”, zegt Aleix Orial van HP in Barcelona, waar de 3D printontwikkelingen plaatsvinden. HP heeft daarom het materiaalprogramma voor de 3D printers geopend voor derden. Aan dit open platform doen grote concerns mee als Evonik en BASF, die kunststoffen ontwikkelen voor de printtechnologie van HP. Evonik is een van de eerste partijen die een PA12 hebben ontwikkeld.

 

HP roadmap
HP en de partners op materiaalgebied staan pas aan het begin van de roadmap, die op termijn tot heel nieuwe materialen moet leiden.

 

Nylon 12 en 11

Volgens de materiaalexpert van HP zijn de mechanische eigenschappen vergelijkbaar met die van nylon 12, maar heeft de jet fusion technologie als voordeel dat er meer tijd beschikbaar is voor de moleculen om zich aan elkaar te verbinden. “Daardoor zijn onze prints meer isotropisch.” De agents, de reactieve vloeistof die de poeders verbindt, blijft HP overigens zelf maken. Tijdens het 3D print event bij Landré zal Victor Marti, HP 3D Print Go to market manager, de HP printtechnologie in zijn algemeenheid en de materiaalontwikkeling toelichten.

 

Twikit ontwikkelt software voor mass customization, waarmee brands hun klanten invloed kunnen geven op het product.

 

Metaalprinten en customization

Hij is de laatste spreker op het event. Dat wordt geopend door Len Hoek van Dijke, onderzoeker industrial design bij Saxion Hogeschool. Saxion Hogeschool heeft inmiddels ervaring opgedaan met 3D metaalprinten op een ConceptLaser machine. Len Hoek van Dijke beantwoordt praktische vragen als “hoe ga je om met het ontwerp en waar moet je vooraf rekening mee houden?” Aansluitend geeft Thomas D’Huyvetter, business developer bij het Belgische Twikit, uitleg over de mogelijkheden van 3D customization. Twikit zet met hun software een nieuwe standaard voor de manier waarop brands productie-on-demand kunnen realiseren en klanten invloed geven op het design. 3D printen speelt daarin een sleutelrol.

Het 3D Printing Event van Landré vindt op 11 en 11 mei plaats in Houten. Aanmelden kan hier.

 

 

Back to top button