Applications

Van Raam 3D print eindonderdelen voor aangepaste fietsen

Van Raam, fabrikant van aangepaste fietsen, zet sinds kort de HP Multi Jet Fusion 3D printer in voor het printen van fietsonderdelen. Het gaat om eindonderdelen, die zonder kostbare nabewerkingen op de fietsen gemonteerd worden. Dankzij 3D printen kan Van Raam onderdelen op aanvraag produceren en houdt men de voorraad aan in de vorm van digitale bestanden.


De unieke, op de persoon aangepaste fietsen van Van Raam gaan vanuit de Achterhoek de hele wereld over, vooral naar vrijwel alle Europese landen en Noord Amerika. De 170 medewerkers bouwen al bijna 100 jaar fietsen, waarbij de laatst 30 jaar de aandacht verschoven is naar aangepaste fietsen: driewielfietsen, scootmobielfietsen, tandems, duofietsen, rolstoelfietsen, transportfietsen, loophulpen en lage instapfietsen ofwel comfortfietsen. Op de meeste van deze aangepaste fietsen is unieke Van Raam trapondersteuning mogelijk.

Fietsenfabrikant kiest voor HP MJF 3D printer voor duurzamer en robuuster eindproduct

Geringe aantallen

Dit geeft al meteen aan waarom de fietsenfabrikant al enkele jaren 3D printen onderzoekt en toepast. Van de meeste modellen worden minder dan 500 stuks per jaar verkocht. En daar leent de 3D printtechnologie zich goed voor. Jan-Willem Boezel, directeur bij Van Raam: “Onze fietsen zijn voor onze klanten essentieel voor een goede kwaliteit van leven. Wij werken dan ook alleen met kwaliteitsproducten, goed opgeleid personeel en doen grondig onderzoek naar wat de échte wens is van onze klanten. Zo werken we samen met de TU Delft, die leidt tot moderne en mooi vormgegeven fietsen.”

Eindonderdelen zonder kostbare postprocessing

Van Raam is gestart met het 3D printen van fietsonderdelen met eigen FDM 3D-printers voor prototyping en kleine eindonderdelen zoals kettingkasten. Onlangs is de fietsenfabrikant een stap verder gegaan door een HP MJF 4200 3D printer te installeren. 3D printen geeft de engineers een grote ontwerpvrijheid en men kan de productie van eindonderdelen verder verhogen. De reden om voor HP’s Multi-Jet Fusion technologie te kiezen, was een duurzamer en robuuster eindproduct. Met de HP MJF 4200 kan Van Raam hoogwaardige eindonderdelen printen die zonder dure nabewerking worden gebruikt. Het is daarnaast ook niet nodig om mallen te maken en de algehele doorlooptijd en kosten zijn aanzienlijk lager. Van Raam produceert ruim 20 verschillende modellen. In plaats van voorraden producten aan te houden, zijn nu de digitale files beschikbaar en 3D print men op aanvraag. Ook kan men gemakkelijker producten aanpassen op maat, zonder dat er nieuwe gereedschappen nodig zijn.

Back to top button