MaterialsTechnology

Bijna CO2 neutraal en goedkope cementvervanger voor 3D betonprinten

Hive3D bereikt doorbraak; Cybe Construction verwacht dat dit 3D betonprinten gaat helpen

Hive3D Builders in Texas heeft een alternatief voor de huidige materialen voor 3D betonprinten ontwikkeld dat bijna CO2 neutraal is en een sterker materiaal oplevert dan gebruikelijk. In samenwerking met Eco Materials en Green Cement is het bedrijf erin geslaagd om een goedkopere cementvervanger te ontwikkelen op basis van geopolymeer dat 93% minder CO2 uitstoot. Hive3D Builders print met betonprinters van het Nederlandse Cybe Construction.


Materiaal voor 3D-printen kost normaal gesproken meer dan gewoon beton. Dit komt doordat 3D-betonprinten een speciale samenstelling van grondstoffen gebruikt die ontworpen is om aanzienlijk sneller te drogen dan normaal cementbeton. CyBe Mortar, bijvoorbeeld, hardt uit in drie minuten en bereikt structurele sterkte in slechts één uur. Dit is belangrijk dat het materiaal snel genoeg droogt, omdat de onderste lagen sterk genoeg moeten zijn om de rest van de constructie te kunnen ondersteunen.

Het geopolymeer vermindert de vraag naar natuurlijke grondstoffen

Het nieuwe materiaal zorgt voor kwalitatief goede en sterke constructies.

Lokaal mixen en 66% lagere kostprijs

Het nieuwe materiaal van Hive3D Builders laat ook qua kostprijs de huidige materialen voor 3D printen ver achter zich. Het bedrijf heeft een uniek systeem ontwikkeld om het vervangende materiaal op de bouwplaats te mengen met lokaal gewonnen aggregaten om zo hun materiaalkosten exponentieel te verlagen. Door gebruik te maken van dit innovatieve systeem kunnen ze de kosten van het materiaal drukken tot een uiteindelijke prijs van slechts een derde van andere bruikbare materialen voor 3D-printen op de markt.

Geopolymeer op basis van industriële afvalmaterialen

Door de milieuvriendelijke eigenschappen van de grondstof geopolymeer is het vervangende materiaal bijna volledig CO2-neutraal. Deze grondstof is bekend geworden als duurzaam bouwmateriaal omdat het minder energie nodig heeft en minder CO2 uitstoot dan de productie van traditioneel cement, zelfs minder dan de huidige betonprintmatralen. Ook kan geopolymeer gemaakt worden van verschillende industriële afvalmaterialen, wat de vraag naar natuurlijke bronnen vermindert en tegelijk een oplossing biedt voor afvalverwerking. Buiten de vermindering in de uitstoot biedt het CO2-neutrale materiaal ook een optimale sterkte en levensduur. De superieure adhesie, wat enorme mogelijkheden biedt voor het maken van stevigere constructies, maakt het een aantrekkelijk alternatief voor traditioneel cement.

Geeft dit grote bouwbedrijven laatste duwtje in de rug om 3D betonprinten te overwegen?

Revolutie in de bouwindustrie?

Cybe Construction, dat de doorbraak van het Texaanse bedrijf naar buiten brengt, spreekt dan ook over een materiaal dat een revolutie in de traditionele bouwsector kan ontketenen. Nu Hive3D Builders de lage CO2 uitstoot weet te combineren met de lage total cost of ownership en goede materiaaleigenschappen, verwacht de Nederlandse betonprinterfabrikant dat dit het laatste zetje in de rug kan zijn voor veel grote bouwbedrijven om additive manufacturing in overweging te nemen als een goedkoper, sneller en duurzamer alternatief voor hun huidige bouwmethoden. Het combineren van dit pas ontdekte materiaal en de ecologische eigenschappen van 3D-betonprinten is een enorme stap in de richting van milieuvriendelijke en duurzame bouw, aldus Cybes Construction. De huidige schatting van een vermindering van 93% in CO2-uitstoot biedt mogelijkheden voor het terugdringen van milieueffecten van de bouwsector.

Back to top button