ApplicationsTechnology

TIPE 3D Printing: van 3D printen in fashion tot nieuwe metaalprinttechnieken

Online congres van Women in 3D Printing geeft podium aan meer dan 170 AM-vrouwen

De Nederlandse fashion tech designer Anouk Wipprecht is dit jaar de keynote spreker tijdens TIPE 3D Printing, de 3D print conferentie met uitsluitend presentaties en panneldiscussies door vrouwen actief in de AM-industrie. Woman in 3D Printing, de stuwende kracht achter de conferentie, wil hiermee deze inmiddels meer dan 23.000 leden tellende community voor het voetlicht brengen.


TIPE 3D Printing 2022 gaat ook dit jaar, net als de première verleden jaar, online door. Drie dagen lang (18-20 januari) met 4 tracks en een carrièrebeurs voor wie nog op zoek is naar een baan in de AM-industrie. De focus in de presentaties ligt op case studies, applicaties en visies op de toekomst van additive manufacturing. TIPE is hierbij het acroniem voor Technology, Industry, People, Economics, de vier onderwerpen die belicht worden.

Anouk Wipprecht opent de TIPE 3D Printing conferentie met haar keynote lezing over tech en fasion.

Mode als interface voor tech

De Nederlandse Anouk Wipprecht wordt vaak in één adem genoemd met 3D geprinte fashion. Toch gebruikt ze fashion slechts als een interface voor sociale interactie, legde ze enkele jaren geleden op Rapid.Tech uit. “3D printen is een nieuwe manier om sensoren in kleding te gebruiken. Mode is voor mij hoe ik me uitdruk en hoe ik communiceer. Het was allemaal analoog, nu kunnen we fashion op een nieuwe manier gebruiken.” Inmiddels gebruikt ze in haar creaties robotica, Machine Learning en Kunstmatige Intelligentie en werkt ze samen met grote namen uit de industrie aan heel nieuwe oplossingen.

Meer sprekers uit de Benelux

Annouk Wipprecht is niet de enige Nederlandse spreker. Vanuit het NLR houdt Maria Montero-Sistiaga een presentatie over het 3D printen met magnesium. De R&D Engineer bij het Nederlandse onderzoeksinstituut gaat dieper in op de ervaringen die het NLR met dit materiaal heeft opgedaan. Mariska Maas, Business Analyst bij Ultimaker, modereert woensdag 19 januari het panel over softwaretools. Joyce Van den Broeck, Technical Product Manager bij Materialise neemt die dag samen met Ewa Waliczek deel aan een paneldiscussie over additive manufacturing in pre-operatieve fase in een ziekenhuis.

Xerox Liquid Metal Printing

Zonder waardeoordeel uit te spreken, zijn er enkele heel interessante presentaties tijdens het online event. Miranda Moschel van Xerox spreekt bijvoorbeeld op 18 januari over Liquid Metal Printing, de metaalprinttechnologie die oorspronkelijk is ontwikkeld door Vader en nu door Xerox op de markt wordt gebracht. In eerste instantie gaat het om aluminium printen. De Liquid Metal technologie is met name interessant voor bedrijven die de infrastructuur voor laser poederbed technologie missen of daarin niet willen investeren. Xerox zegt de complexiteit van laser poederbed technologie en de meerdere stappen van binder jetting te omzeilen. Omdat als feedstock aluminium lasdraad wordt gebruikt, liggen de materiaalkosten laag. Eigenschappen liggen tegen die van aluminium gietdelen aan.

Voorbeeld van de LMP technologie (foto Xerox),

Goedkoop metaalprinten

Aimee Jackson van Oak Ridge National Laboratory presenteert de resultaten van onderzoek naar het 3D printen van elektrische motoren om het rendement te verbeteren. Sarah Jordan van Skuld LLC presenteert de combinatie van FDM printen en verloren was gieten als goedkoop alternatief voor 3D metaalprinten. Dit thema is de basis van haar promotieonderzoek en heeft al geleid tot de oprichting van de startup. De keynote lezing is die dag in de vorm van een gesprek met Reshma Saujani, founder en CEO van Marshall Plan for Moms en oprichter van Girls Who Code. Zij is ook schrijfster van het boek Pay Up: The Future of Women and Work. Sinds enkele decennia zet ze zich in voor gender gelijkheid in de technologie sector.

Duurzaamheid en lokale economie

Duurzaamheid komt de 19e onder andere aan bod in de presentatie van Samantha Snabes, co-founder van re: 3D Inc. Deze Amerikaanse startup ontwikkelt lokale 3D printtoepassingen op basis van gerecycled kunststof om de lokale economieën in opkomende landen te ondersteunen.

TIPE 3D Printing wordt donderdag 20 januari (vrijdag 21 voor de Amerikaanse deelnemers) afgesloten met een netwerk en carrièredag. Alles bij elkaar zijn er 174 sprekers en deelnemers aan de verschillende paneldiscussies. Het hele programma, voor iedereen in de AM-industrie interessant, vind je hier.

Deelname is gratis, aanmelden kun je hier doen.

Back to top button