Technology

Thomas More trekt met Mobiel Printlab naar scholen en bedrijven

Robot en printkop geprogrammeerd vanuit Siemens NX

Thomas More Hogeschool presenteerde op Machineering het Mobiel Printlab. In een forse aanhangwagen is een Kuka-robot met een pellet extruder ingebouwd. Daarmee wil de hogeschool zowel langs bedrijven als middelbare scholen gaan.


Bezoekers van Machineering konden in Brussel amper om het Mobiel Printlab van Thomas More heen. De groot formaat 3D printer had een prominente plek aan het begin van de beurs. Op de Kuka 3D printer is een printkop – voor pellets – gemonteerd. De hele installatie wordt geprogrammeerd en aangestuurd via Siemens NX, zowel de robot als de extruder, de Pulsar  van Dyze Design. Afhankelijk van de kunststof en de nozzle kan men tot 2,5 kg materiaal per uur printen met deze watergekoelde extruder. Slicen gebeurt in Siemens NX. Het derde cruciale onderdeel dat de Belgische onderzoekers hebben gekoppeld is een Beckhoff PLC.

We willen technologie sexy maken

Groot formaat 3D printen demonstreren

Thomas More heeft meerdere reden voor de ontwikkeling van het Mobiel Printlab. Allereerst loopt er een nieuw project voor groot formaat 3d printen van onder andere kunststof zitschalen voor rolstoelen. De onderzoekers onderzoeken samen met het bedrijfsleven of de houding van de patiënt gescand kan worden waarna een op maat gemaakte zitschaal automatisch wordt gedesigned en geprint. Daarnaast wil men de materialen hergebruiken. De zitschalen hebben namelijk door de veranderingen bij de patiënt een beperkte levensduur.

Lees meer over 3D scannen en 3D printen bij Thomas More in dit artikel

Technologie sexy maken

Het tweede doel waarvoor Thomas More het Mobiel Printlab inzet, is om ontwerptechniek in zijn algemeenheid en 3D printen in het bijzonder onder de aandacht te brengen van zowel jongeren als maakbedrijven. We willen technologie sexy maken, klinkt het bij de hogeschool, zodat meer jongeren voor de richting construeren en tekenen kiezen. Met het Mobiel Printlab, eenvoudig aan de trekhaak van een auto te koppelen, willen de onderzoekers zowel bedrijven bezoeken als middelbare scholen. Lokaal demonstreert men dan wat al mogelijk is als het om groot formaat 3D printen gaat. Om de robotprinter direct inzetbaar te maken, hebben de onderzoekers hulpmiddelen geprint om de robot en printkop te fixeren tijdens het transport.

Back to top button