Technology

EOS 3D print SLA-kwaliteit met lasersinteren

EOS 3D print PA11 op een SLS-machine in de nauwkeurigheid die je gewend bent van SLA-machines. De nieuwe EOS FDR technologie (Fine Detail Resolution) werkt in combinatie met een CO2-laserbron met een focusdiameter die de helft bedraagt van de standaard laser.


Wie zeer fijne details wil, is tot nog toe meestal aangewezen op stereolithografie. De AM-pionier wil dit met de EOS FDR technologie (Fine Detail Resolution) veranderen, omdat de onderdelen gemaakt met SLS printtechnologie duurzamer zijn en een langere levensduur hebben. Om de fijne details te kunnen 3D printen, vervangt EOS de laser door een CO2-laser met een vermogen van 50W en een kleine focusdiameter. Daardoor kan men met nieuwe parameters werken die voor de hoge resolutie zorgen.

Toepassingen voor FDR

In de praktijk betekent dit dat EOS op de SLS machines wanddiktes print van amper 0,22 mm dik. De laagopbouw gebeurt met lagen van 40 tot 60 micron. Als materiaal is vooralsnog gecertificeerd PA1101, een nylon met een hoge slagvastheid en rekgrens. Het materiaal wordt gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Tim Rüttermann, Senior Vice President van de polymeerdivisie, zegt dat de FDR-technologie het beste van twee werelden verenigt. “De detaillering van stereolithografie met de levensduur en kwaliteit van selective laser sinteren.” EOS gaat de FDR-technologie in de toekomst integreren in de standaard machine. De P500 serie met de klassieke CO2-laser is dan de oplossing voor hoge productiviteit of men kiest voor de kleinere machine met de nieuwe CO2-laser voor de fijne detaillering. Het gaat overigens nog om een technologieconcept. EOS heeft niks gezegd over de introductie van de eerste machines in de markt.

Medewerkers van het MRO-bedrijf van Etihad aan het werk in het nieuwe lab, waar de P396 van EOS wordt gebruikt om reserve onderdelen voor in de vliegtuigcabines te printen.

Etihad integreert polymeer 3D printers in MRO-business

Overigens heeft EOS de P 396 polymeerprinter geleverd aan de MRO-divisie van luchtvaartmaatschappij Etihad. Gezamenlijk hebben ze naast Abu Dhabi International Airport de eerste AM-fabriek in de regio gebouwd die over design and production approval van de EASA beschikt, de Europese autoriteit voor luchtvaartveiligheid. De eerste goedkeuringen zijn binnen om onderdelen te ontwerpen en 3D printen voor in de vliegtuigcabines. Daarmee optimaliseert het onderhoudsbedrijf het onderhoud aan de vliegtuigen, onder andere door de kortere doorlooptijden. Daarnaast levert het 3D printen van de cabine onderdelen gewichtsbesparing op. Het gaat in eerste instantie om onderdelen die vervangen moeten worden bij een C check van een vliegtuig, een uitgebreide veiligheidscontrole die zeker elke 20 tot 24 maanden plaatsvindt.

In de Benelux vertegenwoordigt Bender AM EOS

Back to top button