MaterialsTechnology

Concr3de winnaar bij 3D Pioneer Challenge

Het Nederlandse Concr3de is op de laatste editie van Rapid.Tech en FabCon3D in de prijzen gevallen bij de 3D Pioneers Challenge. Eric Geboers und Matteo Baldassari van Concr3de hebben een prijs gewonnen in de categorie Materiaal. De jury zegt dat hun bevindingen invloed kunnen hebben op toekomstige architectuur.

 

Jury onder indruk van Nederlands concept duurzaam beton 3D printen

Eric Geboers en Matteo Baldassari hebben samen Concr3de opgericht omdat ze denken met 3D beton printen een bijdrage willen leveren aan duurzaam bouwen. Ze gebruiken hiervoor een high end binder jetting 3D printtechnologie en printen met duurzaam beton. Door afval in hun betonmix te verwerken, hebben ze geen cement nodig. Ze kunnen ook lokale materialen verwerken. Hierdoor verminderen ze de CO2 uitstoot met 80%. De nauwkeurigheid waarmee ze betonnen producten 3D printen bedraagt 100 µm. Afhankelijk van het materiaalrecept, kunnen ze verschillende kleuren en mechanische sterkten printen.

Concr3de
Een voorbeeld van een replica van een ornament uit Palmyra, 3D geprint door Concr3de.

 

De beide Nederlandse winnaars tijdens de prijsuitreiking.

80% minder CO2 uitstoot

Voor de 3D Pioneer Challenge op het Duitse beursduo hebben ze twee projecten ingestuurd: Salt Coral en Palmyra rebuilt. De Syrische historische stad Palmira is door IS grotendeels verwoest. Concr3de heeft een ornament opnieuw geprint met het zelf ontwikkeld proces. Zou de start-up over een grotere 3D betonprinter beschikken, dan zou het grotere ornamenten en pilaren opnieuw kunnen printen. De jury was onder de indruk van het materialenonderzoek dat de Nederlandse 3D print pioniers voor deze projecten hebben gedaan. Ook het gebruik van lokale materialen die overal in de wereld beschikbaar zijn, om transport en daarmee CO2 uitstoot te vermijden wordt door de jury geprezen. “Dit kan zelfs invloed hebben op de toekomstige architectuur”, aldus het juryrapport. Concr3de heeft een prijs gewonnen van € 3.000.

 

Dit bevestigingen van de wielen van dit skateboard zijn eerst topologisch geoptimaliseerd en daarna 3D geprint.

Skateboard en 3D geprinte ortheses

Alles bij elkaar mochten de winnaars van de 3D Pioneer Challenge € 15.000 verdelen. Hiermee is de competentie op Rapid.Tech en FabCon een van de wedstrijden met het hoogste prijzengeld. Meer dan 30 finalisten uit 13 landen hebben hun inzendingen tijdens de beurs in Erfurt getoond. In de categorie Design won Philipp Manger van de Ernst-Abbe-Hochschule Jena met het project T.O.S.T. (Topology Optimized Skateboard Trucks). Dankzij topologie optimalisatie heeft hij het gewicht van de wielbevestiging verminderd. Ronny Haberer en Patrick Bösch van de Bauhaus Universität Weimar wonnen in de categorie FashionTech met hun Programmable Textiles. Bij MedTech won Niklas Hamann (HTW Dresden en Bauhaus Universität Weimar) met RIG3D, een 3D printe orthese die aangepast kan worden aan de patiënt. Volgens de jury is dit een voorbeeld hoe artsen zonder kennis van 3D printen de techniek kunnen inzetten. De tweede winnaar in deze categorie is het team van Mecuri. Dit heeft een halskraag voor het stabiliseren van de wervelkolom 3D geprint.

 

Back to top button