Applications

Ontdek op D2M hoe Festo 3D printen inzet in hele levenscyclus van componenten

Sleutelrol 3D printen in korte time to market gaat verder dan prototyping

Time to market is in tal van sectoren cruciaal om succesvol te zijn. Dat zet druk op ontwikkeltrajecten voor nieuwe producten. 3D printen kan een rol spelen in het sneller op de markt kunnen brengen van innovaties. Dat hoeft niet per se een rol in prototyping te zijn, zoals Festo in een Expert Class op D2M zal toelichten.



Bij D2M, eind maart in Kortrijk, draait alles om het traject van design naar manufacturing. het event voor alle stappen van design tot en met productie. Op beide beursdagen komt het onderwerp 3D printen aan bod in de Expert Classes. Florèn van Olden, AM-sales specialist bij Festo, houdt zijn Expert Class op de tweede beursdag.

Festo beschikt in Delft onder andere over de Lisa SLS printer.


AM in de eigen productie

Enkele maanden geleden organiseerde Festo zelf het event Let’s print the future in het experience centre in Delft. Hier vindt je naast verschillende FFF printers ook de Lisa SLS printer van Sintratec, een Formlabs SLA printer en apparatuur van Norm Finish voor het nabewerken van de prints. Wereldwijd heeft Festo meer dan 80 3D printers in gebruik, waarvan de meeste high end systemen in Duitsland staan. Festo 3D print meer dan 40.000 onderdelen jaarlijks in de Festo Fast Factory, zowel in metaal als kunststoffen. Behalve prototypes komen er alsmaar meer eindonderdelen van de 3D printers. Het gaat dan met name om kleine series, soms enkele honderden per jaar. Daarnaast wordt 3D printen gebruikt om maatwerkoplossingen voor klanten te maken.


Productietechnologie

Festo gebruikt 3D printen ook om alvast een eerste serie op de markt te brengen terwijl de serieproductie in de ramp-up fase zit. AM draagt zo effectief bij aan een kortere time to market, een aspect dat op D2M ook in het expositieprogramma aan bod komt. Festo kijkt vanwege de hoge volumes naar andere, nieuwere 3D printtechnieken. De uitdaging blijft, zegt Florèn van Olden, voor elke toepassing de beste technologie te vinden. “We gooien de andere technieken niet weg; we gaan niet alles 3D printen. Maar het wordt wel meer en meer een productietechnologie.”


Festo inside

De fabrikant van componenten voor industriële automatisering ziet de AM-markt ook als een afzetmarkt voor de verschillende productgroepen. De nauwkeurige motion control systemen die het bouwt voor andere industriële markten, zijn ook bruikbaar in de 3D printerindustrie. Met de servomotoren, precisie gantry en een tripod aandrijving denkt Festo FFF-printers nauwkeuriger te maken. In Nederland gebruikt onder andere Bond3D elektrische cilinders en servodrives van het Duitse concern voor de PEEK filament printers. In Duitsland neemt onder andere DMG Mori een compleet systeem van Festo af voor de handling van inerte gasstromen. Het VZQA-ventiel regelt nauwkeurig het inerte gas argon en de afvoer van het gasmengsel tijdens het doorspoelen. Het systeem werkt dusdanig nauwkeurig dat het de druk en zuurstofgehalte in de bouwkamer binnen zeer enge grenzen houdt, precies wat nodig is in het AM-systeem. Festo wil met deze oplossingen meehelpen het AM-proces betrouwbaarder te maken.

Florèn van Olden houdt zijn Expert Class op D2M op donderdag 28 maart. Klik hier voor meer informatie over de Expert Classes op D2M (27 en 28 maart in Kortrijk Xpo).

Foto: toepassing van 3D printen in de ontwikkeling van de microbioreactor PhotoBionicCell, waarmee Festo CO2 uit de lucht haalt en via fotosynthese en microorganismen omzet in nieuwe materialen, waaronder filament om mee te printen. Twee jaar geleden was dit een van de high lights op de Hannover Messe.

Solutions Magazine besteedde vorig jaar uitgebreid aandacht aan 3D printen bij Festo:

Back to top button