3D printmarktTechnology

SLM Square krijgt 8 tot 12 lasers

SLM Solutions werkt aan een 3D metaalprinter met 8 tot 12 lasers. Dat heeft het management gezegd tijdens een analistencall over de jaarcijfers 2017. Deze SLM Square, zoals de werknaam van de machine luidt, is bedoeld om de productiviteit te verhogen. Dat is wat klanten vragen en waarmee SLM Solutions zich wil onderscheiden, aldus Uwe Bögershausen.

 

Dankzij een sterk laatste kwartaal van 2017, heeft SLM Solutions er nog een minimale omzetgroei van iets meer dan 2% uit kunnen persen. In totaal heeft de Duitse fabrikant vorig jaar 113 machines gebouwd én geleverd. De orderintake steeg echter met 85% als je het aantal machines telt en met 111,5% als naar de waarde wordt gekeken. De gemiddelde prijs van de machines stijgt namelijk.

 

Méér productiviteit staat voorop bij SLM Square

In de conferentie met analisten heeft het management van SLM Solutions een aantal interessante zaken aangestipt. De machine met 8 tot 12 lasers is er één van. Deze SLM Square wordt ontwikkeld voor de transformatie van 3D metaalprinten als productietechnologie mogelijk te maken. Volgens Uwe Bögershausen, CFO, ligt de focus momenteel niet op grotere bouwvolumes maar juist op een hogere productiviteit. “Productiviteit wordt het onderscheidend vermogen, niet het formaat.” Dennis Schäfer, verantwoordelijk voor Investor Relations, voegde er nog aan toe dat de concurrentie in dit deel van de AM markt vooral door innovatie wordt gevoed en veel minder door prijs. Prijsdruk door méér concurrentie ziet hij wel bij de single laser machines. “Maar hoe groter het aantal lasers, hoe minder concurrentie er is.” Momenteel is er nog geen enkele 3D metaalprinter met zoveel laserbronnen als de SLM Square krijgt.

 

Eerste SLM 800 verkocht

SLM Solutions heeft in december de eerste SLM 800 verkocht, de nieuwe machine met meer bouwvolume. Dit jaar rekent men erop 9 machines van dit type uit te leveren; in 2019 zullen dat er 10 zijn. Dit zijn orders die deel uitmaken van de raamcontracten die afgelopen jaar met meerdere klanten zijn gesloten. Volgens Uwe Bögershausen heeft het raamcontract met een Chinese klant een aantal bedrijven, ook in Europa en de VS, wakker geschud. Details wilde hij niet prijsgeven, maar hij zei wel dat SLM Solutions in gesprek is met meerdere grote partijen in zowel Europa als Noord Amerika over soortgelijke contracten.

 

Bestaande klanten veranderen niet gemakkelijk

De fabrikant van 3D metaalprinters heeft het aantal klanten vorig jaar zien toenemen tot 267. Daarvan hebben er 64 meerdere metaalprinters. Sinds 2015 is dit aantal meer dan verdubbeld. Dat verklaart voor een deel de groei van de AMN metaalmarkt die Terry Wohlers deze week bekend maakte in zijn jaarlijkse rapportage. Van de vorig jaar verkochte machines, is 48% in EMEA terecht gekomen, 23% in Noord Amerika en zo’n 28% in Azië. 60% van de verkopen betreft het type SLM 280. De SLM 280 Twin (met dubbele lasers) is het meest verkochte type. De populariteit van de 280 serie is mede toe te schrijven aan het feit dat klanten als ze eenmaal door een validatie- en certificatieproces zijn gegaan, niet snel van machine veranderen. “Dit moeten we accepteren”, aldus de financiële topman. Hij ziet wel dat nieuwe klanten, die hun eerste machine van SLM Solutions gaan kopen, vlugger interesse tonen voor de SLM 500 en in toenemende mate ook voor de SLM 800.

 

SLM 280

De SLM 280, op de foto in het nieuwe design, blijft de populairste machine.

 

SLM Solutions: aantal bedrijven wakker geworden van Chinese raamorder

2017: groei maar ook verlies neemt toe

De omzet is vorig jaar uitgekomen op 82,5 miljoen euro. Alleen al in het 4e kwartaal van 2017 kreeg de onderneming voor 121 machines orders (het merendeel in de vorm van langlopende jaarcontracten). De gemiddelde orderwaarde is vorig jaar toegenomen tot € 770.00. Het management houdt vast aan de verwachting in 2020 een omzet te boeken van € 500 miljoen met een positieve EBITDA marge van 20%. Afgelopen jaar bedroeg deze 2,4% (1,9 miljoen euro). Na belastingen blijft er over heel 2017 een verlies over van € 3,7 miljoen (in 2016 € 3,4 miljoen verlies).

 

Back to top button