3D printmarkt

SLM Solutions: 40 procent méér 3D metaalprinters verkocht

SLM Solutions heeft de voorbije zes maanden alle verwachtingen overtroffen. De omzet groeide met 85%, vooral dankzij de verkoop van 3D metaalprinters. In aantallen uitgedrukt werden 40% meer machines verkocht, waaronder relatief veel kleinere aan bedrijven die nu instappen in 3D metaalprinten. Het verlies werd fors verminderd.

 

“Verlies in eerste half jaar sterk gedaald

De Franse deelnemers aan de baanwedstrijden in Rio zijn waarschijnlijk niet de enige die kennis hebben gemaakt met de 3D metaalprinttechnologie van SLM Solutions. De Franse wielerbond heeft samen met een technologiebedrijf de sturen geoptimaliseerd qua dynamica en gewicht door ze te 3D printen. Van deze 3D metaalprinters heeft het Duitse concern er heel wat verkocht, want in de eerste zes maanden van dit jaar steeg de orderintake met 40%. Liefst 56 nieuwe machines wist het bedrijf te verkopen, vergeleken met 40 exemplaren een jaar eerder. Qua waarde van de machines is het iets minder uitbundig gegaan: die nam met slechts 7% toe omdat, aldus de concernleiding, een aantal oudere demomodellen met korting zijn verkocht. “Met onze nieuwe gebruikersvriendelijke versie van de SLM 500HL zijn we heel goed in de markt gepositioneerd”, zegt Uwe Bögershausen, de financiële topman van het bedrijf.

 

SLM.0119

Veel 3D metaalprinters voor nieuwe klanten

Twee derde van de verkochte machines zijn besteld door nieuwe klanten, vandaar het relatief hoge aandeel van de kleinere machines, de SLM 125. In een toelichting op de resultaten heeft het management aangegeven méér verkopen van SLM 125 machines te verwachten omdat het aantal nieuwe klanten groeit. Tegelijkertijd verwacht men dat er meer productiegerichte systemen verkocht gaan worden. Ondertussen neemt voor SLM Solutions de omzet uit after sales activiteiten ook verder toe. Dat aandeel bedroeg in de eerste helft van 2016 ruim 10%. De omzetgroei ligt opnieuw hoger dan het gemiddelde van 3D printmarkt. Bestuursvoorzitter Markus Rechlin rekent erop dat SLM Solutions het EBITDA resultaat dit jaar kan verbeteren. “Dat zal vooral van de machineverkopen in het laatste kwartaal afhangen.”

 

Verlies gedaald

De totale omzet kwam overigens uit op 33,5 miljoen euro. Daarmee zit SLM Solutions na een half jaar al op de totale omzet van 2014 en op dezelfde omzet die in 2015 nog in 9 maanden werd geboekt. Er zal echter nog meer omzetgroei nodig zijn, want ondanks de gestegen omzet en machineverkopen, is er onder de streep verlies geleden: na belastingen 230.000 euro, een forse verbetering vergeleken met 2,2 miljoen verlies vorig jaar in de eerste zes maanden. Markus Rechlin, bestuursvoorzitter, zegt dat de verdere verbetering van de winstgevendheid afhankelijk is van de omzetgroei die gerealiseerd gaat worden. Belangrijk vindt hij dat SLM Solutions zich dankzij joint ventures steeds meer ontwikkelt tot integrale systeemleverancier. Het bedrijf heeft namelijk onlangs een deelname in een softwarebedrijf bekend gemaakt SLM Solutions Software, samen met CADS GmbH in Oostenrijk) en stapte vorig jaar al in een joint venture voor materiaalontwikkeling. Deze laatste, 3D Metal Powder GmbH, heeft nu concreet vorm gekregen. Deze joint venture samen met PKM Future Holding richt zich op de ontwikkeling, productie en distributie van aluminiumpoeders voor 3D printen.

 

SLM Solutions wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Ekzo in Overijse

 

Back to top button