3D printmarkt

Sirris wint met compleet 3D metaalprint project Europese RegioStars Award

Europese erkenning als voorbeeldproject dat kmo’s inspireert

Sirris heeft met het project Integration of 3D metal printing de Europese RegioStars Award gewonnen. In het kader van het project, waarin een horlogekast additief werd vervaardigd en afgewerkt, heeft Sirris samen met partners in Diepenbeek enkele jaren geleden een complete productiecel gebouwd waarin alle stappen van industrieel 3D metaalprinten worden gedemonstreerd. Inmiddels is dit project opgevolgd door het 4.0 Made Real initiatief.


De Europese RegioStars Award is een jaarlijkse competentie, georganiseerd door het directoraat-generaal voor Regionaal Beleid en Stedelijke Ontwikkeling van de Europese Commissie. De awards worden toegekend aan voorbeeldprojecten die andere regio’s inspireren. Het Sirris project heft de award gewonnen in de categorie SMART Europe: enhancing the competitiveness of local companies in a digital world’

45 Belgische bedrijven inmiddels gestart met de ontwikkeling van eigen AM-applicaties

Belang van design for AM onderstreept

Peter ten Haaf, programmamanager Precision Manufacturing bij Sirris, zegt over de opzet van het project: “Voor de productie van het horloge integreerden we de nieuwe productietechnologie van 3D-metaalprinten met de klassieke bewerkingstechnieken van draaien en frezen. We hebben een ‘design for post-processing’ methodologie geïmplementeerd, waarbij het ontwerp voor 3D printen al is afgestemd op een volledig geautomatiseerde nabewerking.” Daarmee laten de projectpartners het belang zien van in de ontwerpfase al rekening houden met de noodzakelijke nabewerking met CNC frezen en draaien. Zo werden de referenties meegeprint om de horlogekast naderhand goed in de CNC-machine te kunnen oriënteren en opspannen. Dit heeft een positief effect op de nauwkeurigheid en de hoeveelheid werk, omdat voorkomen wordt dat elke kast uitgelijnd moet worden, wat tijdrovend is. “Op deze manier slagen wij erin een volledige productieketen te demonstreren”, aldus Ten Haaf.

Cursusmodule ontwikkeld samen met Syntra Limburg

Het project heeft inmiddels een vervolg gekregen. In samenwerking met Syntra Limburg, het Belgisch-Limburgse opleidingsinstituut voor volwassenenonderwijs, heeft Sirris de module Integratie van 3D metaalprinten ontwikkeld. Syntra Limburg heeft deze opgenomen in het opleidingsaanbod. 20 deelnemers hebben deze training ondertussen volledig afgerond. En 45 bedrijven zijn, mede geïnspireerd door de AM-cel, inmiddels gestart hun eigen applicatie te ontwikkelen.

Back to top button