Technology

Sirris bouwt AM Integrated Factory

Sirris toont 14 november voor het eerst de pilotlijn van de AM Integrated Factory. Deze productielijn combineert 3D metaalprinten, 5-assig hoogprecisie fezen, laserharden, functionele oppervlakken aanbrengen met een femtosecondelaser en een cobot die de operator ondersteunt.

 

Pilotlijn beschikbaar voor de maakindustrie in Benelux

Het Belgische onderzoeksinstituut voor de metaalindustrie Sirris bouwt in Diepenbeek (Belgisch Limburg) een geïntegreerde productielijn voor additive manufacturing. Dat gebeurt in het kader van het EFRO-project Integratie van 3D metaalprinten. De lijn bestaat uit meerdere machines, die digitaal met elkaar gekoppeld zijn. De bedoeling is hier tot first time right productie van zeer complexe onderdelen te komen. Al in de ontwerpfase van het AM onderdeel wordt rekening gehouden met het nabewerken ervan en de automatisering van de totale lijn.

 

Een sneak preview van de lijn (Foto blog Sirris) 

 

Concept Laser en Fehlmann in één lijn

Een van de uitdagingen in dit project is dat Sirris een hoge graad van precisie wil bereiken, ondanks dat de onderdelen 3D geprint worden met een poederbed metaalprinter. Concreet combineert men een Concept Laser M2 3D metaalprinter, het vijfassig precisiefreescentrum Fehlmann Versa P825 en een Lasea femtosecondelaser voor het functionaliseren van oppervlakken. De productielijn wordt compleet gemaakt met een cobot. In het EFRO-project wordt namelijk ook gekeken hoe kleine automatiseringen, digitale en fysische integraties tussen de verschillende machines kunnen leiden tot verhoogde productkwaliteit en hoogwaardigere producten.

 

Keynotelezing Airbus

De pilotlijn is beschikbaar voor bedrijven die de mogelijkheden van zo’n geïntegreerd project willen onderzoeken. In het project ontdekken ze de verschillende productiestappen in 3D metaalprinten van precisiecomponenten, nacalculaties maken met het oog op total cost of ownership en investeringsbeslissingen onderbouwen. Bedrijven die belangstelling hebben, zijn de 14e november welkom tijdens de officiële aftrap van het project. Keynotespreker op deze bijeenkomst is Jonathan Meyer, hoofd additive manufacturing bij Airbus Group Innovations. Het volledige programma van deze middag staat hier. Aanmelden is noodzakelijk.

Een artikel over het laserstructureren van metalen oppervlakken kun je in het recente Made-in-Europe Magazine lezen

 

Back to top button