Manufacturers

Sinterit Lisa 2: groter printvolume en stikstof

Sinterit heeft de Lisa 2 gepresenteerd. Deze 2e generatie van de Poolse SLS printer is opnieuw een desktop SLS printer, maar biedt wel een groter bouwvolume. Door het gebruik van stikstof verbreedt Sinterit het aantal toepasbare materialen.

 

Dankzij stikstofkamer is SLS printer geschikt voor méér kunststoffen

Sinterit heeft de SLS printtechnologie enkele jaren geleden toegankelijk gemaakt voor een brede doelgroep door een desktopmodel tegen een lage prijs aan te bieden. De Poolse fabrikant slaagt daarin doordat men dankzij een speciale samenstelling van het poeder de temperatuur hiervan vlak onder het smeltpunt kunnen houden. Hierdoor is een infraroodlaser met 5W vermogen voldoende.

 

Sinterit Lisa2

Een aantal producten 3D geprint op de nieuwe Lisa2 van Sinterit.

Lage prijs blijft handelsmerk

De prijspolitiek hanteert men ook voor de Lisa 2. Deze nieuwe 3D printer komt in Europa namelijk op de markt voor net geen 12 mille in de basisuitvoering tot € 13.990 voor de complete versie. Hiervoor biedt de Lisa 2 méér dan het huidige model. De grote verandering is het groter bouwvolume. Diagonaal gemeten is de nieuwe bouwkamer maximaal 316 mm. Het printvolume hangt af van het materiaal: bij PA is dit 90 bij 120 bij 230 mm; bij de rubberachtige Flexapoeders is het iets groter namelijk 110 bij 160 bij 250 mm. Sinterit belooft dat 70% van het poeder hergebruikt kan worden. De machine zelf blijft een desktopversie en meet 690 bij 500 bij 880 mm. Minimale wanddikte bedraagt 0,4 mm en de ruimte tussen bewegende onderdelen moet minimaal 0,2 mm zijn.

 

 

Stikstof in bouwkamer

De tweede nieuwigheid aan de Sinterit Lisa 2 is dat geprint kan worden met stikstof in de bouwkamer. “Klanten vragen steeds om nieuwe poeders. Daarom hebben we besloten hen de optie te geven te experimenteren. Met de stikstofkamer kunnen we de lijst van potentiële materialen sterk uitbreiden”, zegt Michał Grzymala-Moszczynski, co-founder en verantwoordelijk voor R&D. Met het stikstof ontstaat er een inerte atmosfeer in de bouwkamer, wat vervormingen van het werkstuk tegengaat. Samen met de nieuwe printer komt er ook nieuwe software Sinterit Studio 2018. Daarnaast biedt de fabrikant een complete end – end oplossing, inclusief een station voor het reinigen van de geprinte onderdelen en het zeven van het resterend poeder.

 

Grenzen verleggen met SLS

Pawel Szczurek, CEO bij Sinterit, bestempelt de nieuwe 3D printer mede dankzij de prijs als een mogelijkheid om verder te gaan met 3D printen waar andere technieken tegen hun grenzen aanstoten. Functionele onderdelen komen nu binnen ieders handbereik.PA12 en PA11 zijn twee standaard materialen maar ook flexibele kunststoffen zijn geschikt voor de nieuwe 3D printer van de Poolse fabrikant.

De Benelux is 3DshopNL sinds dit jaar distributeur van Sinterit.

 

De Lisa 2 blijft een desktopmodel voor de productontwikkelaars en kan als complete set worden geleverd, inclusief zeefstation en reinigingsunit.

Back to top button