Applications

Europese homologatie Olli 2.0 dankzij Windform materialen

CRP Technology 3D print twee onderdelen voor de Europese versie van Olli 2.0 elektrische shuttle

Om de Europese homologatie te kunnen opstarten, heeft Local Motors twee onderdelen van de autonoom rijdende elektrische shuttle Olli laten 3D printen door CRP Technology in Modena (Italië). Daarmee omzeilde de fabrikant een vertraging ruitenwissermotoren te groot bleken. De onderdelen zijn geprint met Windform composietmateriaal. Het ging om onderdelen die voor de Europese goedkeuring wel nodig zijn, voor de Amerikaanse niet.


Local Motors wil met Olli 2.0 het personenvervoer disruptief veranderen, met name waar het om de last mile gaat. Een voorbeeld vind je op de campus van het universiteitsziekenhuis in Gent (B) waar Olli medewerkers, patiënten en bezoekers van de halte van het OV-netwerk naar het ziekenhuis brengt. Overigens met een begeleider aan boord, omdat volledig autonoom wettelijk nog niet mag in België. Het Amerikaanse bedrijf werkt vanuit de Europese fabriek aan een definitief model voor de EU-markt. Voor de homologatie worden hier onder andere ruitenwissers vereist, iets dat de Amerikanen bij een autonoom rijdende bus niet eisen.

Twee onderdelen nodig

Het ontwerpen en produceren van de onderdelen voor de ruitenwisser bleek niet zo eenvoudig te zijn vanwege het ontwerp van het voorfront van Olli 2.0. Dit maakt het onmogelijk om de ruitenwissers aan de bovenkant te monteren. Ze moesten aan de onderkant van de voorruit gemonteerd worden. De design engineers hebben dus een nieuw front voor Olli 2.0 moeten ontwikkelen, dat ruimte biedt voor de ruitenwissermotor en een reservoir voor de ruitenvloeistof. Tijdens de assemblage van de ruitenwissers merkte het Local Motors Engineering Team op dat de motor uit de gewijzigde voorbumper stak: “Om dit probleem te vermijden, hebben we daarom bedacht om twee op elkaar afgestemde afdekkingen aan te brengen, met als doel het uitstekende deel te verbergen (de eerste afdekking) en het druksysteem van het reservoir van de ruitenwissers te beschermen (de tweede afdekking)”, verduidelijkt Carlo Lacovini, directeur EMEA bij Local Motors uit.

Geprint met SLS-machine met Windform poeder

Voor de productie van de afdekplaat voor de motor en de klep van het ruitenwisserreservoir heeft Local Motors hulp gezocht van CRP Technology, een Italiaans bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van composietmaterialen zoals Windform voor 3D printen. De Italiaanse engineers hebben uiteindelijk ervoor gekozen om de onderdelen te 3D printen met SLS-technologie en twee materialen van de Windform Top Line te gebruiken. Het composietmateriaal Windform XT 2.0 is een SLS-poeder op basis van polyamide met koolstofvezel versterkt. Dit poeder is gebruikt voor de afdekking van de startmotor van de ruitenwissers. Dit onderdeel heeft niet alleen een esthetische functie maar ook een functionele, omdat het de oscillerende beweging van de motor moet opvangen en de motor beschermen tegen invloeden van buitenaf. De klep voor het vloeistofreservoir is gemaakt van Windform LX 3.0 op basis van polyamide met glasvezel versterkt. Dit onderdeel heeft vooral een functioneel doel.

Functionele en mechanische eisen

De mechanische eigenschappen van de Windform materialen hebben mee de doorslag gegeven. De onderdelen worden tijdens het gebruik van Olli 2.0 bloot gesteld aan trillingen door het rijden. Ook moeten de materialen bestand zijn tegen de continue belasting. Verder liggen de esthetische eisen op een hoog niveau. Nadat de onderdelen op het testmodel zijn geplaatst, heeft Local Motors nog elektromagnetische testen gedaan met de aangepaste Olli 2.0 inclusief de ruitenwissers. Voor de autonome rijcapaciteiten – momenteel level 3 –  zijn EMC testen wezenlijk. Ook deze hebben een positief resultaat opgeleverd.

De Olli 2.0, waarvoor 80 procent van de onderdelen worden 3D geprint, rijdt momenteel al in meerdere steden over de hele wereld, waaronder in het Belgische Gent. Sinds april 2021 vervoert Olli bezoekers, patiënten en medewerkers van het AZ Maria Middelares op de campus (met begeleider aan boord). Per dag worden meer dan 150 passagiers vervoerd tussen het ziekenhuis en het OV-netwerk in Gent.

Back to top button