ApplicationsTechnology

US Army 3D print drones en tooling voor reparatie hydrauliek

Zal de nieuwe koers die president Donald Trump op defensiegebied wil, effect hebben op de snelheid waarmee 3D printen zich ontwikkelt? Onlangs hebben engineers van de US Army testen gedaan met 3D print drones. Deze werd door de software ontworpen op basis van input door de soldaten. Samen met de marine ontwikkelt men nu 3D print toepassingen voor onderhoud aan hydrauliek componenten.

 

Zorgt nieuwe koers VS voor versnelling 3D print innovatie?

Het zou niet de eerste keer in de moderne geschiedenis zijn dat militaire strategieën uiteindelijk een impuls geven aan technologische innovaties. Duidelijk is wel dat het Amerikaanse leger nog voor de komst van Trump al volop bezig is met het verkennen van de nieuwe maaktechnologie. Zo heeft het leger eind verleden jaar de eerste testvluchten uitgevoerd met drones, waarvan de behuizing en de propellorarmen 3D zijn geprint.

 

3D print drone binnen 24 uur vliegklaar

De drone, feitelijk een quadcopter, is ontwikkeld door het US Army Research Laboratory. Voor de engineers die hier werken, is 3D printen zeker geen nieuwe technologie. Ze passen deze al lange toe. Maar de nieuwste toepassing is in een 3D geprinte drone. De reden waarom de onderzoekers 3D printen proberen toe te passen, is dat het leger dan binnen 24 uur een drone kan printen die precies voldoet aan het doel waarvoor deze op dit moment nodig is.

 

 

Software tekent de ideale drone

Bijzonder is dat het design tot stand komt op basis van input door de soldaten in het veld. Dus geen massa productie meer, maar het bataljon in het veld 3D print drones die het morgen wil hebben. De productietijd van 24 uur sluit naadloos aan op de 24 tot 48 uren die het leger heeft om een missie voor te bereiden. De eerste drone heeft tijdens de testvlucht een topsnelheid gehaald van 88 km/u. Dat is nog niet de snelheid die de engineers willen. Hun grootste zorg is de laadlast waarmee de quadcopter belast kan worden. Die is nog gering. Maar het is een eerste stap.

 

De mallen en andere gereedschappen worden 3D geprint.

Marine zet in op 3D printen in onderhoud hydrauliek spareparts

Nu hebben ook de mariniers een interessante 3D print toepassing te pakken. Deze is eveneens met een aantal partners, waarinder het US Army Research Laboratory ontwikkeld. Gezamenlijk zoeken ze naar procesverbetering voor de productie van hydrauliekcomponenten voor het optillen en transporteren van ladingen met helikopters. Een aantal engineers van het Marine Corps wil het onderhoud stroomlijnen en onderzoekt daarvoor de toepassing van 3D printen. Ze hebben bedacht dat je beter eerst een flexibele buis kunt maken. Hiervoor printen ze eerste de mal. De buis van een flexibel materiaal wordt on site in de juiste vorm gebracht.

 

In het veld 3D printen

Daarna gaan ze in de werkplaats aan de slag met een metalen replica. Alle gereedschappen voor het buigen van de buis zijn 3D geprint. Een van de betrokken onderzoekers zegt dat een van de ideeën is dat in de toekomst 3D printen in het veld toegepast gaat worden voor onderhoud. Hiermee verbetert vooral de logistieke snelheid waarmee het leger kan opereren.

 

 

Back to top button