3D printmarkt

Shapeways trekt 30 miljoen dollar aan

Shapeways heeft opnieuw vers kapitaal aangetrokken. Samen met de huidige investeerders steken drie nieuwe, internationale fondsen in totaal 30 miljoen dollar in het van oorsprong Nederlandse bedrijf. De nieuwe investeringsronde is geleid door het Nederlandse fonds Inkef Capital.

 

Gevolgen doorbraken in een industrie vaak onderschat

“De 3D-printindustrie is op een punt aangekomen waarbij de gebruikersgroep niet alleen meer bestaat uit een innoverende groep ontwerpers. De gevolgen op de lange termijn van doorbraken in een industrie worden vaak onderschat en niemand weet eigenlijk hoe snel dingen zullen gaan, maar dat het allemaal nu gebeurt, is wel zeker!” Dat zegt Robert Jan Galema van Inkef Capital, een van de nieuwe investeerders. Hij neemt zitting in het bestuur van Shapeways. De andere nieuwe investeerders zijn Hewlett Packard Ventures en Presidio Ventures, de investeringsarm van de in Tokyo gebaseerde Sumitomo Corporation, een groot wereldwijd opererend industrieel concern.

 

shapeways
Een kijkje in de productie in Eindhoven tijdens de opening verleden jaar oktober.

 

Testen nieuwe 3D printtechnologie van HP

Shapeways zal het kapitaal gebruiken om te investeren in zijn community, om door te gaan met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten en materialen voor het platform en om de productieomgeving en toeleveringsketen verder te versterken. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met HP die vorig jaar is aangekondigd om nieuwe 3D-printers te testen. HP werkt aan eigen 3D printtechnologie die zowel qua snelheid als functionaliteit een doorbraak gaat brengen, aldus het Amerikaanse bedrijf.

 

Van analoog naar digitaal produceren

Peter Weijmarshausen, CEO en medeoprichter van Shapeways, zegt dat de partners meedoen omdat ze geloven in de verschuiving van analoog naar digitaal produceren. “De partners in deze financieringsronde delen onze visie dat de productie een verschuiving meemaakt van analoog naar digitaal. Als gevolg daarvan neemt productcreatie andere vormen aanneemt en wordt voor iedereen toegankelijker.” Sinds Shapeways is gestart in 2008, heeft de service meer dan 2,5 miljoen producten geprint. Elke maand worden er 150.000 nieuwe ontwerpen geüpload naar de website. Het platform telt inmiddels 620.000 leden waarvan 30.000 leden hun unieke producten verkopen op de marktplaats van Shapeways.

 

In Eindhoven staat een van de 3D printfabrieken waar Shapeways maandelijks vele duizenden producten 3D print (Foto's: Shapeways)
In Eindhoven staat een van de 3D printfabrieken waar Shapeways maandelijks vele duizenden producten 3D print (Foto’s: Shapeways)

 

Nederlandse investeerder

Inkef Capital is een Nederlandse investeerder. Het is in 2010 opgericht door pensioenfonds ABP en beheert momenteel 200 miljoen euro en is daarmee een van de grootste risicokapitaalfondsen in Nederland. Volgens Robert Jan Galema maken de Nederlandse roots van Shapeways het nog aantrekkelijker om in het bedrijf te investeren. Het investeringsfonds van HP wil de schaalvergroting van het 3D printbedrijf versnellen en te helpen het huidige momentum uit te buiten en de wereldwijde bedrijfsactiviteiten op schaal te brengen, aldus Lak Ananth, Managing Director, Hewlett Packard Ventures.

 

FOTO: Peter Weijmarshausen samen met een deel van zijn team.

 

Back to top button