postprocessing

Wohlers: ruim kwart kosten AM-werkstuk door post-processing

Wohlers bundelt kennis AM post-processing in nieuw rapport

AM post-processing is goed voor 27% van de totale kostprijs van het onderdeel. Het 3D printen zelf heeft een aandeel van 59,2% terwijl de voorbereiding 13,9% van de totale kostprijs uitmaakt. Dat concludeert Wholers Associates op basis van onderzoek onder 124 service providers, verspreid over 27 landen. Het rapport heeft vooral tot doel om de beschikbare kennis over post-processing beter te verspreiden.


Het dirty secret van additive manufacturing, zo noemen sommigen AM post-processing, het nabewerken van de onderdelen na het 3D printen. Dat kan uiteenlopen van poeder en supportmateriaal verwijderen tot en met het polijsten of mechanisch nabewerken of warmtebehandeling van metalen AM-componten of het verdichten of kleuren van polymeer geprinte stukken. Het onderzoeksteam van Wholers Associates is in dit niet onbelangrijk onderdeel van de AM-workflow gedoken en publiceert nu, naast het Wholers Report, een apart rapport over post-processing.

Weinig kennis AM post-processing gedocumenteerd

Het wiel onnodig vaak opnieuw uitgevonden

Het rapport laat zien welke tijdrovende en soms ook kostbare stappen nog nodig zijn na het feitelijke 3D printproces, zo zeggen de samenstellers van het rapport in een toelichting. Organisaties die zich bezighouden met AM beschikken over enorme hoeveelheden kennis en ervaring op het gebied van post-processing, maar er is weinig systematische documentatie beschikbaar. Dit heeft ertoe geleid dat talloze bedrijven “het wiel opnieuw uitvinden” en onnodig tijd en geld spenderen om opdrachten te voltooien. De methodes en technieken beschreven in dit rapport kunnen het trial-and-error proces dat zovele organisaties gebruiken, verminderen. En dat is belangrijk als je ziet dat meer dan een kwart van de totale kosten hierin zitten, iets dat overigens door bijvoorbeeld Airbus Helicopters nog als veel hoger wordt ingeschat.

Design for AM

Vooral bij het opschalen naar productie-aantallen wordt post-processing een probleem, zoals onlangs ook door Melissa Orme van Boeing werd aangegeven. Design voor AM is een sleutel tot het verminderen van tijd en kosten voor nabewerking. Richt metalen PBF-onderdelen bijvoorbeeld zo dat de te bewerken vlakken naar beneden gericht zijn. Deze naar beneden gerichte oppervlakken zullen ruw zijn door het supportmateriaal. De vlakken waar supportstructuur het werkstuk raakt, moeten toch al nabewerkt worden. Als dat de vlakken zijn waar hoge oppervlaktekwaliteiten nodig zijn, kan die bewerking in een keer gebeuren.

AM post-processing
AM Solutions liet onlangs op Machineering zien hoe men geautomatiseerd metalen AM-stukken kan polijsten.

Het Post-Processing of AM and 3D-Printed Parts behandelt veel gebruikte technieken voor zowel metalen en kunststof AM-delen. Naast het verwijderen van supportmateriaal wordt ingegaan op technieken om de oppervlakken te verbeteren.

Net als bij het Wohlers Report organissert Flam3D ook bij het rapport over post-processing een groepsaankoop. Nu gaat ’t om ca. 5% korting, maar als er nog een tiental leden interesse hebben, is  zo’n 25% korting haalbaar. Wie mee wil doen, moet zich voor 22 oktober melden bij kris.binon@flam3d.be

Back to top button