ApplicationsTechnology

Saxion start nieuw 3D metaalprintproject voor maakindustrie

Saxion start dit najaar een nieuw 3D metaalprint project voor bedrijven uit de maakindustrie. Op 13 september vindt er een Pitch & Match bijeenkomst plaats voor geïnteresseerde partijen. Een week later op de TIV in Hardenberg presenteren studenten én deelnemers de resultaten van het eerste project.

 

Deelnemers Tech For Future project doorlopen volledige AM cyclus

De Twentse hogeschool heeft onlangs het eerste Tech For Future project 3D Metaal Printing Bizz afgerond. Zes totaal verschillende bedrijven hebben er aan meegedaan. Deze lopen uiteen van een multinational uit de hightech industrie tot een eenmansbedrijf. Elk met een eigen reden om de mogelijkheden van 3D metaalprinten samen met de Saxion studenten en het lectoraat Industrial Design te onderzoeken. Ze hebben tijdens het project voortdurend alle kennis gedeeld. René Groothedde, projectleider, vindt dit een belangrijk aspect. “Hierdoor doen de deelnemers een veel bredere kennis op.” Daarnaast komen ze in het project rechtstreeks in contact met de studenten (potentiële medewerkers). En ze doorlopen het volledige 3D printproces. Vanaf productselectie, ontwerpen, bedrijfseconomische aspecten tot en met het feitelijke 3D printen.

 

Wouter Weijermars

Wouter Weijermars is een van de AM engineers bij Saxion die de stukken uit het project print op de machine van Concept Laser.

Ervaring niet nodig

In het tweejarig TFF project gaan de bedrijven en het lectoraat opnieuw de mogelijkheden van 3D metaalprinten onderzoeken en uitdiepen. Daarbij kijken ze zowel naar de technologie, designregels als materialen. Doordat Saxion over een Concept Laser 3D metaalprinter beschikt, kunnen direct testen gedaan worden. In het nieuwe project is opnieuw ruimte voor zowel bedrijven met als zonder ervaring met 3D metaalprinten. Ze moeten wel bereid zijn om hun kennis te delen en elke drie weken deel te nemen aan de gezamenlijke sessie. De bedrijven betalen een bijdrage tussen 3.000 en 7.000 euro per jaar, afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Vanuit Tech For Future komt er een forse subsidie. Saxion betaalt uit de eigen middelen eveneens mee. Het nieuwe project loopt tot eind 2019.

 

Ontbijtsessie bij Saxion en presentatie 3DPrintEU congres

Wie interesse heeft, kan 13 september deelnemen aan de Pitch & Match bijeenkomst bij Saxion in Enschede. Samen met Novel-T organiseert het lectoraat dan van 8 tot 11 uur een ontbijtsessie om de plannen verder toe te lichten. Op de TIV Hardenberg presenteert het lectoraat op woensdag 20 september (tussen 10.45 – 11.45 uur) de uitkomsten van het lopende project en wat de bedoeling is van het nieuwe. Dit gebeurt in het kader van het 3DPrintEU congres dat dit jaar onderdeel uitmaakt van de industriële toeleveringsbeurs. Tijdens het congres is er een blok Nieuwe Business met 3D metaalprinten ingeruimd. Behalve een introductie en voorbeelden aan de hand van het eerste project, wordt dan ook ingegaan op de bedrijfseconomische aspecten en de design for AM regels en welke software daarbij nodig is.

Meer informatie en aanmelden voor de ontbijsessie: r.a.c.groothedde@saxion.nl

In het nieuwe 3D Print magazine dat deze week verschijnt, kun je een uitgebreid artikel over het eerste 3D metaalprintproject bij Saxion lezen.

 

Back to top button