Applications

Samenwerking EOS met Williams F1 renstal

EOS gaat samenwerken met het F1 raceteam van Williams. De beide ondernemingen hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Gezamenlijk willen ze onder meer additive manufacturing dichterbij de F1 racewereld brengen.

 

Andere F1 teams gaan mogelijkheden 3D printen ontdekken

Williams Grand Prix Engineering en Williams Advanced Engineering zet al langere tijd enkele 3D printers van het Duitse EOS in. Op de beide machines verwerken de Britten de materialen alumide en carbonmide, twee eigen materialen van de 3D printerfabrikant. Het alumide wordt vooral ingezet voor functionele testen van onderdelen; carbonmide wordt gebruikt voor onderdelen die in de Formule 1 racewagens van Williams terecht komen Deze onderdelen worden in combinatie met koolstofvezel versterkte componenten ingezet. Carbonmide is een nylon 12 versterkt met carbonvezels dat zich onderscheidt door de hoge stijfheid en een goede sterkte-gewicht verhouding.

 

Bredere inzet 3D printen

Het Williamsteam wil echter verder gaan met additive manufacturig. Daarom wordt de samenwerking met EOS geïntensiveerd en krijgt het team direct inzage in de nieuwe 3D printtechnologie die in Duitsland ontwikkeld wordt. In het kader van de samenwerking krijgen de race-engineers de beschikking over een derde 3D printer, de EOS P 760. Dit is een productiemachine met een grote bouwkamer (700 x 380 x 580 mm). Onderdeel van de samenwerking is verder dat de twee bedrijven de technologie gaan introduceren bij andere F1 renstallen. Stuart Jackson van EOS UK: “Deze samenwerking geeft ons de kans om additive manufacturing te introduceren bij gezamenlijk geselecteerde klanten in de Formule 1 wereld om hen de mogelijkheden van onze technologie te tonen.” Hij ziet echter ook kennis vanuit de Formule 1 wereld nu beschikbaar komen voor automobielproducenten. Het Williamsteam heeft namelijk veel ervaring met 3D printen om daarmee zowel duurzamere en zuinigere racewagens te ontwikkelen. Die kennis zal via de samenwerking uiteindelijk beschikbaar komen voor de klassieke industrien, zoals de auto-industrie, energie-industrie en andere sectoren. Ook Brian Campbell, productiemanager composites & ADM bij Williams ziet veel synergievoordelen. Met name ook omdat beide bedrijven nog altijd familiebedrijven zijn die sterk inzetten op technologie, teamwork en het leveren van topprestaties.

 

Back to top button